Zastava Srbije

VLADA FBIH: Utvrđen Prijedlog zakona o PIO

26.10.2017.


Vlada Federacije BiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Istaknuto je da novi zakon uvodi red u penzijski sistem te donosi finansijsku stabilnost.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ukazao da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je ovaj zakon najmoderniji od svih zakona o PIO u regiji i da su za njegovu izradu korišćeni najmoderniji principi evropskog zakonodavstva.

- Na otvorenju ovog zakona aktivno su učestvovala udruženja penzionera koji su nam kvalitetnim prijedlozima pomogli da napravimo kvalitetan zakon - istakao je Novalić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je istakao da je ovaj zakon jedan od najznačajnijih u radu ovog sastava federalne vlade.

- Osnovni cilj ovog zakona je da se omogući redovna i blagovremena isplata penzija i garantuju prava koja smo usaglasili s predstavnicima penzionera. Novine u ovom nacrtu zakona odnose se da se utvrđuje vrijednost općeg boda u visini od 14 KM - rekao je Drljača, te dodao da bi utvrđeni Prijedlog zakona već u novembru mogao biti pred delagatima i poslanicima u Parlamentu FBiH.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 25.10.2017.

Naslov: Redakcija