Zastava Srbije

PREDNACRT IZMJENA ZAKONA O ODBRANI BIH: Ovaj propis naći će se u parlamentarnoj proceduri do kraja 2016. godne


 

U dopisu datiranom na 26. septembar je naglašeno da su izmjene Zakona definisane programom rada Ministarstva odbrane za ovu godinu i da je taj zadatak povjeren Sektoru za obavještajno-bezbjednosne poslove.

- Osnovni cilj je da se, imajući u vidu sve veći obim i rast bezbjednosnih izazova i prijetnji po opštu bezbjednost građana, a time i pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojno-obavještajnog roda Oružanih snaga i Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove i spremnosti da preduprijede ili odgovore na navedene prijetnje i izazove - navedeno je u dopisu Ministarstva odbrane, kojim je predviđeno da izmjene Zakona u parlamentarnu proceduru budu upućene 20. decembra.

Predstavnici RS upozoravaju da je zapravo riječ o pokušaju značajnog proširenja nadležnosti i stvaranja nove obavještajne agencije unutar Ministarstva odbrane.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da nema nikakve potrebe da se vojno-obavještajni sektor bavi poslovima bezbjednosti građana.

- I sami u dopisu priznaju da uzimaju u obzir sve veći broj bezbjednosnih izazova i prijetnji po opštu bezbjednost građana. Sektor za obavještajno-bezbjednosne poslove Ministarstva odbrane nema ništa s tim, jer to nije njegova nadležnost, nego Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH. I OBA radi u interesu samo jednog naroda i praviti još jednu takvu agenciju unutar Ministarstva odbrane bilo bi previše - rekla je Majkićeva.

Naglašava da se nadležnost Sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove odnosi samo na krug kasarne, a da on ima oko 200 ljudi, što je previše.

- Ako njegova nadležnost ne bude proširena, ovaj sektor biće potpuno nepotreban i oni koji rade na kreiranju pregleda odbrane isključiće ga iz Ministarstva odbrane. Da bi sačuvali poziciju tog sektora, planiraju da prošire njegove nadležnosti - tvrdi Majkićeva i dodaje da je ovakva izmjena pokušana i 2011. godine, ali da su to osujetili srpski poslanici.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Sredoje Nović kaže da je nedopustivo da u ovom vremenu i ovakvim uslovima neko razmišlja o formiranju nove obavještajne službe.

- U programu rada Ministarstva odbrane piše da je jačanje tog sektora za obavještajno-bezbjednosne poslove u planu za četvrti kvartal. Očigledno je da su sa usvajanjem plana rada bili upoznati svi u Savjetu ministara i Ministarstvu odbrane ili su to morali znati, a sada svi peru ruke kada je to izašlo na površinu. Podsjećam da je 2011. godine prepoznato da bi takva služba pod krinkom zaštite građana radila poslove koji nekim snagama nedostaju da bi definitivno zaokružile proces formiranja stranačkih obavještajnih službi - konstatovao je Nović.

Zamjenik ministra odbrane za resurse Boris Jerinić, koji je u prvi mah o ovom prijedlogu govorio sa podsmijehom, sada tvrdi da ta inicijativa neće proći.

- Da bi se to desilo mora se promijeniti Zakon koji se odnosi na vojno-obavještajne poslove. Niti je Savez za promjene pokrenuo takvu inicijativu niti će ona dobiti podršku. Ako se takva inicijativa pojavi, imaće moje negativno mišljenje, a i svi ministri Saveza za promjene u Savjetu ministara neće podržati tu inicijativu. Ako se desi preglasavanje, takva inicijativa neće proći u Parlamentu BiH, jer je neće podržati ni poslanici Saveza za promjene ni poslanici SNSD-a - rekao je Jerinić i dodao da je riječ o čistom spinu koji ne odgovara nikome.

Marina Pendeš nije željela da komentariše ovaj slučaj, a Ministarstvo odbrane saopštilo je da je s ciljem pripreme prednacrta izmjena Zakona o odbrani formirana radna grupa u koju su uključeni stručnjaci u toj oblasti i koja je neprečišćeni tekst prednacrta razmatrala 18. oktobra.

- U prvom neprečišćenom tekstu nema ni riječi o novoj agenciji, niti o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila, odnosno o proširenju nadležnosti vojno-obavještajne službe izvan kasarni i oduzimanju nadležnosti OBA - navelo je Ministarstvo odbrane.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 25.10.2016.