Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Zakon ne prepoznaje napojnice, te su ugostitelji primorani da ovu vrstu prihoda kriju kako ne bi plaćali ogromne kazne


Zakon o ugostiteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 15/2010, 57/2012 i 67/2013 - dalje: Zakon) u Republici Srpskoj često pravi probleme ugostiteljima jer ne prepoznaje napojnice.

Često su primorani da ovu vrstu prihoda kriju kako ne bi plaćali ogromne kazne.

Ugostitelj iz Gradiške koji je želeo da ostane anoniman ispričao je sa kakvim se problemima suočio kada mu je inspekcija našla 20 KM (10 evra) bakšiša u kasi.

"Izdajem sve fiskalne račune i nisam imao nikakvih nepravilnosti, ali kada su našli 20 KM više u kasi, nisam mogao da im dokažem da je to zapravo napojnica, čije dobijanje sam smatrao nečim sasvim normalnim", kaže ovaj ugostitelj i ističe da mu je zbog ovoga pretila kazna zatvaranja restorana u periodu od mesec dana.

"To je dovoljno da vam uništi posao, a svi znamo šta je bakšiš i da ga gosti svakodnevno ostavljaju. Zaista nisam znao za takav propust u Zakonu i voleo bih kada bi nadležne institucije našle za shodno to da reše", naveo je ovaj ugostitelj i istakao da je nemoguće u potpunosti poštovati Zakon ako se ovaj problem ne reši.

"Ja zaista želim da sve radim onako kako je propisano Zakonom, ali kada je ovaj problem u pitanju, to je prosto nemoguće. Čak su mi i inspektori savetovali da taj novac ubuduće sakrijem, odnosno odvojim", ističe ovaj sagovornik, dodajući da je apsurdno da se zbog tako malog iznosa zatvara objekat i naplaćuju velike kazne i da inspekcija u ovom slučaju samo "traži rupu u Zakonu".

"Najveći problem je što se pri izradi Zakona ne konsultuju ljudi iz struke pa se često naprave ovakvi neobjašnjivi propusti za koje je teško naći rešenje", prokomentarisao je Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS.

On dodaje da u ugostiteljstvu postoji mnogo problema, a najveći je taj što Zakon propisuje da u kasi sme da bude onoliko novca koliko je prikazano, odnosno koliko je fiskalnih računa izdato.

"U većini zemalja u Evropi i svetu konobari zapravo rade za bakšiš, njihove plate su minimalne, ali su napojnice propisane i obavezne. Kod nas konobar radi za 400 KM (200 evra), pa neka neko objasni kako on može da živi od te plate", kaže Tatić, koji ističe da Udruženje ugostitelja RS ima dobru saradnju sa nadležnim organima i da je njihov stav da Zakon ipak mora da se poštuje.

"Zakon je takav kakav jeste, zaista je teško pronaći rešenje za ovaj problem. U to bi trebalo da se uključe svi nadležni, prvenstveno Poreska uprava i Ministarstvo trgovine i turizma, preko kog bi određene izmene postojećeg zakona mogle da dođu u NS RS", navodi Tatić.

Tedo Cvišić, pomoćnik direktora Poreske uprave PJ BANJA LUKA, potvrđuje da se, ako se stanje u kasi ne poklapa s prikazanim stanjem, ugostiteljima naplaćuje kazna.

"Zakon je takav da vi ne možete dokazati da li je u pitanju napojnica ili ste propustili da izdate fiskalni račun, tako da je inspekcija primorana da to tretira kao prekršaj", ističe Cvišić.

Do kog apsurda ovaj zakonski propust može da dovede pokazuje i primer frizerke iz Banjaluke koja je pre godinu i po dana isti problem imala i to zbog tri KM viška u kasi.

"Sada su ukinute fiskalne kase frizerskim radnjama, ali dok smo izdavali račune, putem njih morala sam da platim kaznu od 500 KM zbog tri marke viška koje je inspekcija našla, a koje mi je mušterija ostavila kao bakšiš", rekla je ona.


Izvor: Vebsajt B92, 24.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772