Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZMJENE ZAKONA O AKCIZAMA U BIH: Savjet ministara BiH formirao je radnu grupu sa zadatkom da pripremi nacrt zakona koji će objediniti sve inicijative za izmjenu Zakona, uključujući akcize na naftu i naftne derivate, alkohol, pivo i bezalkoholna pića


Savjet ministara BiH formirao je radnu grupu sa zadatkom da u roku od deset dana pripremi Nacrt zakona koji će objediniti sve inicijative za izmjenu Zakona o akcizama U Bosni i Hercegovini ("Sl. glasnik BiH", br. 49/2009, 49/2014 i 60/2014), uključujući akcize na naftu i naftne derivate, alkohol, pivo i bezalkoholna pića.

Povećanje akciza na te proizvode ranije je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ali je Savjet ministara u parlamentarnu proceduru uputio samo dio tog paketa koji se odnosi na naftu i naftne derivate. Osim obuhvatanja kompletnog paketa, radnoj grupi je dat zadatak i da pronađe rješenje za uvođenje plavog dizela, odnosno jeftinijeg goriva za poljoprivrednike. O Nacrtu zakona koji pripremi radna grupa potom će se izjasniti Upravni odbor UIO, a ukoliko tu dobije zeleno svjetlo, ide u Savjet ministara, a krajnja adresa je usvajanje u Parlamentu BiH.

Paket zakona čija je izmjena predložena kako bi bila povećana akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru, nije prošle sedmice dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Ti zakoni su prvobitno bili dio šireg zakonskog paketa, koji je sadržavao i izmjene zakona kojima je predviđeno da, pored akciza na naftu, bude povećana i akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića. Izmjene šireg paketa zakona predložio je Upravni odbor UIO, ali taj prijedlog nije usvojen u Savjetu ministara, pa je krnji paket zakona poslat u parlamentarnu proceduru, čime je, kako su upozorili predstavnici RS, pogažen stav Upravnog odbora. Prihodi od rasta akcize na gorivo predviđeni su za izgradnju putne infrastrukture, a od dodatnog nameta na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića za reformu zdravstvenog sistema.

Ministar finansija i trezora BiH i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda rekao je nakon sjednice Savjeta ministara da će akcize vrlo brzo nanovo doći na dnevni red.

- Obavezali smo se na ovo najprije potpisom entitetskih premijera, pa je to ugrađeno u reformsku agendu i u pismo namjere upućeno MMF-u. Nažalost, nije ispoštovan prijedlog Upravnog odbora UIO - istakao je Bevanda.

Naglasio je da je na sjednici Savjeta ministara bila radna verzija prijedloga za uvođenje plavog dizela.

- Zaključak je da budu razmotrene sve inicijative i prijedlozi zakona i da prijedlog radne grupe ide normalnom procedurom, odnosno Upravnom odboru UIO, a potom u Savjet ministara i Parlament BiH. Nadamo se da je rok od deset dana sasvim dovoljan i da ćemo doći do rješenja koje će biti potvrđeno u Parlamentu, jer bi neusvajanje imalo reperkusije na mnogo toga - rekao je Bevanda.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 25.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772