Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PČELARSTVU: Povećava se minimalna udaljenost vazdušne linije imeđu dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka, kako bi se uticalo na sprečavanje i širenje zaraznih bolesti pčela i zaštite pčelinje proizvodnje na određenim lokalitetima radi lakšeg čuvanja biodiverziteta u prirodi

26.09.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu propisuje da se uzgoj pčela u Republici Srpskoj vrši u skladu sa Programom uzgoja pčela u Republici Srpskoj. Na ovaj način se sektor pčelarstva usklađuje sa EU propisima, koji propisuju da svaka zemlja donosi Program uzgoja pčela kojim se definišeu uzgojni ciljevi u pčelarstvu.

Ovim izmjenama i dopunama zakona propisuje se da Savez udruženja pčelara Republike Srpske i u udrženja pčelara koji nisu članovi Saveza i udruženja proizvođača iz oblasti biljne proizvodnje tokom godine sprovode zajedničke aktivnosti na edukacijama o značaju pčelarstva s ciljem očuvanja pčela i samog biodiverziteta u prirodi.

Izmjenama zakona se povećava minimalna udaljenost vazdušne linije imeđu dva pokretna pčelinjaka i međusobna udaljenost između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka, kako bi se uticalo na sprečavanje i širenje zaraznih bolesti pčela i zaštite pčelinje na određenim lokalitetima radi lakšeg čuvanja biodiverziteta u prirodi.

Takođe detaljnije je definisana registracija pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj sa jasno propisanim uslovima koji su neophodni za upis u registar pčelara i pčelinjaka.

Izmjenama odredaba zakona koje se odnose na ažuriranje brojnog stanja pčelara i pčelinjaka doći će se do tačnih podataka o brojnom stanju pčelara i pčelinjaka na osnovu kojih će se omogućiti bolje planiranje mjera za razvoj sektora pčelarstva.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 21.09.2022.

Naslov: Redakcija