Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANjU: Kolegiji Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta približili stavove o Prijedlogu zakona

26.09.2017.


Kolegiji Vlade Federacije BiH i oba doma Federalnog parlamenta održali su sastanak u Sarajevu na kojem su razmatrali predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Približili smo stavove o tome da navedeno zakonsko rješenje donese što više pravednosti u ovaj sistem - izjavio je nakon sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Najavio je da se članovi kolegija Vlade, Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta naredne sedmice planiraju sastati i s predstavnicima penzionera kako bi se očitovali o usaglašenom stavu i time osigurali prohodnost zakona o PIO.

Prijedlog tog zakona u parlamentarnu proceduru uputila je Vlada, te ga je 26. aprila usvojio Predstavnički dom, dok 1. juna nije dobio podršku Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ranije, Vlada nije prihvatila amandman da se vrijednost općeg boda za izračun visine primanja povećava s 13,6 na 14,3, jer ta vrijednost predstavlja gornju granicu, te bi svako povećanje vrijednosti općeg boda dovelo u pitanje stabilnost i funkcioniranje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 25.09.2017.

Naslov: Redakcija