Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREZENTOVANA ODLUKA O SISTEMU KOORDINACIJE PROCESA EVROPSKIH INTEGRACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI


 

  • PREZENTOVANA ODLUKA O SISTEMU KOORDINACIJE PROCESA EVROPSKIH INTEGRACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske,  organizovalo je 23.09.2016.godine, u Konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske, prezentaciju Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić naglasila je da je Vlada Republike Srpske još 1. septembra ove godine imenovala stalnog člana Komisije za evropske integracije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH ispred Republike Srpske, koji inače djeluje u svojstvu predstavnika Vlade Republike Srpske zaduženog za poslove koordinacije procesa evropskih integracija.

"Vlada Republike Srpske imenovala je i 33 radne grupe za evropske integracije u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH ispred institucija Republike Srpske. Očekujemo da će i djelovanja drugih nivoa vlasti u BiH biti usmjerena na blagovremeno formiranje struktura predviđenih usaglašenim sistemom koordinacije“, rekla je pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić.

Aktivnosti Ministarstva o izradi Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu za članstvo su počele, a na osnovu pripremljene Metodologije posredstvom koje je uređen način na koji republički organi uprave i ostale nadležne institucije Republike Srpske i Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u pisanoj formi izrađuju odgovore na postavljena pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i način koordinacije, komunikacije i postupanja svih učesnika u pripremi odgovora, opšti principi, specifična pravila, te struktura, stil, jezik i forma informacija, a u cilju obezbjeđenja jednoobraznosti i konzistentnosti prilikom izrade i usaglašavanja odgovora na pitanja iz Upitnika. 

"Suštinski, nadležne institucije Republike Srpske započele su izradu odgovora na potencijalna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koja su identifikovana na osnovu pitanja iz Upitnika susjednih zemalja. Predmetne aktivnosti su u završnoj fazi i objedinjeni odgovori na potencijalna pitanja trebalo bi da budu dostavljeni Vladi Republike Srpske u oktobru mjesecu. Ovo svojevrsno preliminarno odgovaranje na potencijalna pitanja iz Upitnika karakteristično je za sve zemlje susjedstva i provodi se u cilju što efikasnije izrade odgovora na oficijelni Upitnik koji dostaviti Evropska komisije“, objasnila je pomoćnik ministra za evropske integracije Radmila Dragišić. 

Prezentaciji je prisustvovalo oko 150 državnih službenika koji će biti uključeni u proces aktivnosti u okviru sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, 23.9.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772