Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

EVROPSKA CENTRALNA BANKA UVODI NOVU REFERENTNU KAMATNU STOPU: Razlika između €STR i EURIBOR-a u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka umjesto dosadašnjih 20

26.08.2019.


Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope, koja se naziva €STR (euro short-term rate ili u prevodu – euro kratkoročna stopa).

Do te promjene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih uz namještanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (Libor, Euribor, Eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili u sudnici ili zatvoru.

Kako bi spriječila nove manipulacije, ECB je odlučila da razvije €STR, koji će vjerno održavati cijenu prekonoćnog zaduživanja na evropskom finansijskom tržištu, prenosi “Investitor”.

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, naprimjer, dosadašnjeg Euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju Euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka, piše zagrebački Jutarnji list i dodaje da su ga, nakon prikupljanja podataka, izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u ECB, gdje će se raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cijena na enormnom tržištu derivativa (finansijskih izvedenica), kredita i obveznica. U ECB-u su zabrinuti jer nisu vidjeli adekvatan nivo spremnosti za prelazak na €STR, te zbog potencijalne nepripremljenosti postoji potencijalna opasnost konfuzije, zabuna oko određivanja cijene i posljedičnih pravnih sporova između tržišnih učesnika.

Od 2. oktobra, prema uputstvu ECB-a, promijeniće se način na koji se računa Eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 postotnih poena. Kada bude prvi put objavljen na stranici ECB-a, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra. Biće objavljivan svako jutro u 9.15, a ne poput Eonije veče prije. Eonia će u potpunosti prestati da se koristi do početka 2022, a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugrađuju €STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Pojedini stručnjaci procjenjuju da bi uvođenje nove referentne stope moglo fundamentalno da promijeni način na koji se određuju cijene kredita i kako će se interno upravljati kreditnim rizicima.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 24.08.2019.

Naslov: Redakcija