Zastava Srbije

PLENARNA SJEDNICA USTAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE NA KOJOJ BI SE TREBAO RAZMATRATI ZAHTJEV O DONOŠENJU PRIVREMENE MJERE PO PITANJU ODRŽAVANJA REFERENDUMA U REPUBLICI SRPSKOJ TREBALA BI BITI ODRŽANA U DRUGOJ POLOVINI SEPTEMBRA.


 

  • PLENARNA SJEDNICA USTAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE NA KOJOJ BI SE TREBAO RAZMATRATI ZAHTJEV O DONOŠENJU PRIVREMENE MJERE PO PITANJU ODRŽAVANJA REFERENDUMA U REPUBLICI SRPSKOJ TREBALA BI BITI ODRŽANA U DRUGOJ POLOVINI SEPTEMBRA.

           

Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebao razmatrati zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safeta Softića i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića o donošenju privremene mjere u smislu osporavanja održavanja referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu Republike Srpske zakazanog za 25. septembar trebala bi biti održana u drugoj polovini septembra.  

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je kako prema odredbama Pravila Ustavnog suda BiH kada postoji zahtjev za privremenom mjerom Ustavni sud BiH je obavezan hitno postupati.

”Čak i kada se radi o pitanjima ove vrste, također, Ustavni sud BiH je obavezan kao što je i sve uostalom što prije rješavati, a u konkretnom slučaju imajući u vidu tajming i određene odluke koje su donesene, prije svega, u vezi sa provođenjem referenduma, očigledno je da je ovo situacija u kojoj bi Ustavni sud BiH jednostavno morao to hitno rješavati”, rekao je Ćeman.

On je za AA potvrdio kako je pokrenuo neke aktivnosti da provjeri da li je moguće prije kraja septembra, odnosno prije 29. i 30. septembra, kada ima već određeni termin za plenarnu sjednicu Ustavnog suda BiH, na kojoj će se ići po tačkama dnevnog reda koje su predviđene za taj termin, održati još jedna prije.

 ”Razmatramo da li je moguće obzirom na to da ovo treba da odluči plenarna sjednica, da je održimo prije tog datuma, a to znači prije i samog 25. za koji je najavljen referendum. Čekam očitovanje kolega sudija i najvjerovatnije, ali o tome tek treba da donesemo odluku, zavisno od mogućnosti prisustvovanja sudija, moglo bi se desiti da održimo plenarnu sjednicu i razmotrimo zahtjev za privremenim mjerama prije toga. Moguće je i da bismo, odnosno morali bismo odlučiti i o zahtjevu za preispitivanje odluke iz novembra 2015. godine”, rekao je Ćeman.

Predsjednik Ustavnog suda BiH rekao je da bi svako eventualno nepoštivanje privremene mjere kojom bi se eventualno zatražilo prolongiranje održavanja referenduma do konačne odluke Ustavnog suda BiH moglo sasvim izvjesno kazati da bi to bio udar na ustavnopravni poredak BiH.

Izvor: Vijesti, 25.08.2016.