Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola

26.07.2023.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola.

Usvojen je zaključak u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović je, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje, rekao da je javnost imala aktivno učešće, kao i da je zakon prošao sveobuhvatnu proceduru, kroz fazu nacrta, javne rasprave i usvajanje prijedloga i sugestija.

“Činjenica je da je javnost od samog početka imala aktivno učešće u ovom tekstu i primjedbe i sugestije javnosti su prihvaćene tokom javne rasprave. Time je potvrđena maksimalna posvećenost Ministarstva jer smo bili prisutni na svim javnim raspravama i aktivno učestvovali u svim diskusijama", rekao je ministar Bukejlović.

On je naveo da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske poštuje ustavno pravo i prava koja proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi medija.

Govoreći o razlozima za donošenje ovog zakona, ministar Bukejlović je podsjetio da je Fondacija “Udružene žene", dostavila inicijativu u vezi sa uvođenjem krivičnog djela polno uznemiravanje, zatim da je Republičko javno tužilaštvo iniciralo izmjene i dopune u vezi sa krivičnim djelom krađa energije i prirodnog gasa, kao i da je bilo neophodno regulisati upotrebu interneta i društvenih mreža.

Kada je riječ o odredbama protiv ugleda i časti, ministar Bukejlović je podvukao da se vodilo računa o Ustavu Republike Srpske gdje je propisano da su lični integritet, čast i dostojanstvo nepovredivi, kao i o evropskim konvencijama o zaštiti ličnog i porodičnog života.

Ministar Bukejlović je istakao da je dekriminalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivičnopravna zaštita za klevete.

“Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo", poručio je ministar Bukejlović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde, 20.07.2023.

Naslov: Redakcija