Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OMBUDSMANU ZA LJUDSKA PRAVA BIH: Vlada FBiH dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona

26.07.2021.


Vlada FBiH dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

U mišljenju, koje je pripremilo Federalno ministarstvo pravde navedeno je da nema primjedbi na tekst zakona, te da se Prijedlogom zakona osigurava provedba člana 17. Okvirnog protokola iz Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka koji je BiH ratificirala 2008. godine, na način da Ombudsmeni postaju nadležni za obavljanje poslova preventivnog mehanizma za sprječavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni, a čime se ispunjava preporuka iz Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH od 05.12.2019. godine.

Također, uz saglasnost predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH usuglašen je model finansiranja koji osigurava finansijsku neovisnost institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH, čime se ispunjava preporuka Podkomiteta za akreditaciju Međunarodnog koordinacijskog komiteta NHRI (ICC).


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 22.07.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija