Zastava Srbije

NJEMAČKA USVOJILA ZAKON O IMIGRACIJI: Olakšan ulazak kvalifikovanih radnika

26.06.2023.


Njemački parlament usvojio je danas novi zakon o imigraciji osmišljen da privuče kvalifikovane radnike u zemlju, koja "pati" od neviđenog nedostatka radne snage koji opterećuje ekonomiju.

Zakon, za koji su se zalagali vladajući SPD lijevog centra, liberalni FDP i Zeleni, dobio je 388 glasova za, dok su 234 poslanika glasala protiv, a 31 je bio uzdržan.

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske bratske stranke CSU glasao je protiv zakona, tvrdeći da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika.

Zakon uključuje sistem zasnovan na bodovanju koji smanjuje prepreke za ulazak kandidata u skladu sa njihovim profesionalnim kvalifikacijama, životnom dobu i znanju jezika.

Udruženje njemačkih privrednih i industrijskih komora saopštilo je ranije ove godine da se više od polovine njemačkih kompanija bori da popuni slobodna radna mjesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju bio je na najvišem nivou ikada, utvrdio je DIHK u svom istraživanju koje je obuhvatilo 22.000 kompanija, pri čemu je 53 odsto prijavilo manjak radne snage.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 22.06.2023.

Naslov: Redakcija