Zastava Srbije

BIH USPOSTAVILA PUNU SARADNJU SA EVROPOLOM: Organi za provođenje zakona u BiH će imati potpun pristup analitičkim alatima i bazama podataka EVROPOL-a, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih informacija

26.06.2023.


Bosna i Hercegovina je uspostavila punu saradnju sa Agencijom EU za saradnju u provođenju zakona otvaranjem novih prostorija Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH u zgradi prijateljstva Grčka i Bosne i Hercegovine, u kojoj se nalazi Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Ovo je važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, koja omogućava direktnu saradnju između Ebropola i svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i raspoređivanje bh. oficira za vezu u EVROPOL-u u Hagu. To će uveliko doprinijeti naporima BiH u jačanju prevencije i borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić koji je zajedno sa zamjenikom generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem otvorio Kontakt tačku, istakao je da očekuje da će ispunjenje ovog prioriteta biti snažan podsticaj daljem napretku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, najvažnijem cilju kojem BiH teži.

Zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi je istakao da je ovo veliki korak u jačanju zajedničke bezbjednosti i BiH i EU poduzimaju još jedan korak u integraciji odgovora na terorizam i kriminalne aktivnosti.

Šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU u BiH Јohan Satler istakao zadovoljstvo činjenicom da su se agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini pridružile EVROPOLovoj porodici.

Uspostavljanjem pune saradnje sa EVROPOL-om, organi za provođenje zakona u BiH će imati potpun pristup analitičkim alatima i bazama podataka EVROPOL-a, što će agencijama za provođenje zakona u EU i BiH olakšati razmjenu vrijednih operativnih informacija.

Zamjenik izvršnog direktora operacija u EVROPOL-u, Žan Filip Lekof, je naglasio da je Bosna i Hercegovina ključni partner u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Koordinator Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke BiH za saradnju sa EVROPOL-om Irena Marelja je pojasnila da Kontakt tačku trenutno čini 16 policijskih službenika, tako da su predstavnici svih policijskih agencija Bosne i Hercegovine na jednom mjestu.

EU je kontinuirano zagovarala i podržavala operacionalizaciju Kontakt tačke, uključujući pomoć u izradi pravilnika o radu, renoviranje novih prostorija i doniranje IT opreme neophodne za njen rad..

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 22.06.2023.

Naslov: Redakcija