Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG SAVJETA I OEBS-A U BORBI PROTIV KORUPCIJE

26.06.2017.


Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH, čiji je jedan od strateških ciljeva borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nije zadovoljan ostvarenim rezultatima na tom polju, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

S ciljem unapređenja rezultata u ovoj oblasti, Tegeltija je sa šefom Misije OEBS-a u BiH Džonatanom Murom potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim se formalizuje međusobna saradnja u vezi sa aktivnostima koje OEBS sprovodi u okviru praćenja krivičnih predmeta korupcije.

Aktivnosti praćenja krivičnih predmeta korupcije sprovode se projektom "Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima", koji sprovodi Misija OEBS-a u BiH, uz finansijsku podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona Vlade SAD.

"Ovo je jedna od oblasti u kojoj su rezultati najlošiji i tome smo sada posvetili najveću pažnju. Preduzimamo veliki broj aktivnosti da bismo unaprijedili rezultate. U tom kontekstu potpisujemo ovaj sporazum koji pokazuje da smo potpuno transparentni u onom što želimo da uradimo", rekao je Tegeltija nakon potpisivanja memoranduma.

Naglašavajući da je VSTS generalno nezadovoljan rezultatima rada tužilaštava u BiH po ovom pitanju, Tegeltija je istakao da bi promjenom ukupnog društveno-ekonomskog ambijenta, koji stvara plodno tlo za korupciju, borba protiv ove pojave bila znatno unaprijeđena.

"Naravno, pravosuđe ima posebnu odgovornost jer treba da sankcioniše one koji iskorištavaju svoj službeni položaj u privatnom interesu. Da bi se došlo do ozbiljnih rezultata u borbi protiv korupcije, potreban je angažman svih institucija vlasti", rekao je Tegeltija.

On je istakao da VSTS ne isključuje mogućnost da među 1.700 nosilaca pravosudnih funkcija u BiH ima onih koji slabo rade, što će imati u vidu kada budu odlučivali o eventualnom produženju njihovih mandata.

"Mjerenje uspjeha rada glavnih tužilaca biće dobrim dijelom zasnovano na vaganju onoga šta su uradili na krivičnim djelima iz oblasti korupcije", naglasio je Tegeltija.

Mur je istakao da je borba protiv korupcije veliki izazov za domaće pravosudne institucije, kao i za međunarodnu zajednicu, dodajući da građani BiH imaju pravo da žive u zemlji bez korupcije.

"U BiH moramo poboljšati borbu protiv korupcije. Već godinama imamo odličnu saradnju sa VSTS-om i pratimo rad sudova i tužilaštava u BiH. Veoma je važno da, osim predmeta ratnih zločina, imamo mogućnost pratiti i slučajeve korupcije", rekao je Mur.

On je naveo da je korupcija fenomen koji može postojati u svim javnim institucijama, pa i u VSTS-u, te dodao da sve javne institucije treba da budu svjesne da imaju ogromnu odgovornost prema narodu i da moraju raditi prema zakonu.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat treba da bude dokaz da BiH i međunarodna zajednica žele promijeniti situaciju u borbi protiv korupcije.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, 22.06.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772