Zastava Srbije

VISOKO SUDSKO I TUŽILAČKO VIJEĆE BIH: Članovi VSTV-a nezadovoljni radom sudova u predmetima organizovanog kriminala

26.05.2021.


Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća su izrazili nezadovoljstvo radom sudova u predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala.

Na sjednici VSTV je raspravljao o informaciji o podacima o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala od juna do decembra 2020. godine.

Član VSTV-a Amila Kunosić nije prihvatila ovaj izvještaj nezadovoljna radom, te je ocijenila da, osim sudova, postoji problem i u tužilaštvima, te je zatražila da tužilaštva koja u radu nemaju ove predmete dostave objašnjenja zbog čega je to tako.

Član Vijeća Mustafa Šabić razočaran je, kako je rekao, radom sudova u predmetima organizovanog kriminala, te predložio zaključak da VSTV izrazi nezadovoljstvo radom sudova na ovim predmetima.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija najavio je da će naredne nedjelje biti održan sastanak sa Sudom BiH, a potom i sa Tužilaštvom BiH, gdje će biti razgovarano o ovim predmetima. "Dijelim mišljenje da stanje nije dobro", dodao je Lagumdžija.

Na sjednici je prihvaćena inicijativa Okružnog javnog tužilaštva Prijedor za četiri dodatna tužioca, te usvojen zahtjev Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara za uspostavljanje evidencije u CMS-u o predmetima u kojima su oštećeni raseljena lica i povratnici.

Podnoseći izvještaj o radu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a za prvo tromjesečje ove godine, glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić Nadarević je navela da su u tom periodu primili 244 pritužbe, od kojih je 230 riješeno.

Ona je navela da je podneseno sedam disciplinskih tužbi, i to protiv jednog predsjednika općinskog suda, dvoje sudija, jednog glavnog tužioca, i tri tužioca, te da je u jednom predmetu zatraženo razrješenje.

"U prva tri mjeseca okončano je 10 postupaka. Osam se odnosi na smanjenja plata, a izrečene su jedna posebna mjera i dvije javne opomene. U prvom kvartalu nije bilo privremenih udaljenja sa dužnosti", objasnila je Nadarevićeva i dodala da nije bilo odbačenih ni odbijenih pritužbi.


IZVOR: Vebsajt Klix, 19.05.2021.

Naslov: Redakcija