Zastava Srbije

PRAVILNIK O PLANU UPISA UČENIKA U PRVI RAZRED SREDNJIH ŠKOLA U RS: Predviđen je upis 10.953 učenika raspoređenih u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti

26.04.2021.


Pravilnik o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola ("Sl. glasnik RS", br. 34/2021), za školsku 2021/2022. godinu objavljen je na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Ovim Pravilnikom predviđen je upis 10.953 učenika raspoređenih u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti.

U novoj školskoj godini planiran je upis učenika u nova zanimanja i to: u struci Građevinarstvo i geodezija su dva nova zanimanja Fasader i Monter suve gradnje – moler, u struci Mašinstvo i obrada metala su takođe planirana dva nova zanimanja – Operater savremenim tehnologijama i Mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. U struci Elektrotehnika planirano je novo zanimanje Tehničar multimedija, u struci Ekonomija, pravo i trgovina planirano je novo zanimanje Carinski tehničar, a u struci Poljoprivreda i prerada hrane planirana su dva nova zanimanja - Agrotehničar i Agroproizvođač.

Učenici i njihovi roditelji mogu besplatno preuzeti Android aplikaciju "Vodič kroz zanimanja", a koja je ažurirana i dostupna na Google Play marketu. Svi zainteresovani mogu preuzeti i instalirati aplikaciju na svoje mobilne telefone, a za isto je potrebno da se u pretraživaču na Google Play marketu unese "Vodič kroz zanimanja" i pretraga će prikazati željenu aplikaciju.

Aplikacija omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa za školsku 2021/2022. godinu u svakoj srednjoj školi u Republici Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Na taj način pomažemo budućim srednjoškolcima da lakše pronađu željeno zanimanje.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 21.04.2021.

Naslov: Redakcija