Zastava Srbije

VLADA KS: Donijeta odluka o smanjenju cijena boravka u vrtićima u slučaju privremenog odsustva djece

26.04.2021.


Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku i dala saglasnost Upravnom odboru Javne ustanove "Djeca Sarajeva" da, u slučaju potrebe za privremenim pojedinačnim odsustvom djece iz vrtića, odsustvom odgojno-obrazovne grupe djece ili obustave rada u pojedinim vrtićima zbog sprečavanja širenja zaraze izazvane virusom COVID-19, donese odluku o umanjenju mjesečne cijene boravka djece u vrtićima na način da se:

- cijena cjelodnevnog boravka, po danu odsustva, umanjuje za 7,30 KM, a najviše do 50%,

- cijena poludnevnog boravka, po danu odsustva, umanjuje za 5,50 KM, a najviše do 50%.

Dakle, po ovom osnovu se može do 50 posto umanjiti mjesečni iznos koji roditelji redovno plaćaju.

Na istoj sjednici Vlada je dala saglasnost Upravnom odboru JU "Djeca Sarajeva" da izmijeni Pravilnik o prijemu i boravku djece u vrtićima, kojim se roditeljima djece, koja borave u vrtićima ove javne ustanove, daje,,pravo na korištenje najavljenog odsustva djeteta iz vrtića najmanje jedan (1) mjesec, iz opravdanih razloga pri čemu ima pravo na umanjenje cijene boravka u iznosu od 50% od mjesečne cijene boravka za svaki puni mjesec odsustva".

Do sada je ovaj Pravilnik propisivao najmanje dva mjeseca, čime se i ovom izmjenom izašlo u susret roditeljima.

Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Odluku o zaključenju Aneksa 2 Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank Interantional d.d. Sarajevo.

Ministarstvo privrede je Ugovor o saradnji s BBI bankom potpisalo u novembru prošle godine, a krajem marta ove godine Banka je tražila od Ministarstva produženje roka privrednim subjektima za dostavljanje kreditnih zahtjeva.

"Shvatajući tešku situaciju u kojoj se nalaze privrednici, zbog posljedica koje iza sebe ostavlja pandemija koronavirusa, Ministarstvo je s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica, ali i pomoći privrednicima pri zadržavanju likvidnosti i radnih mjesta, utvrdilo prijedlog Aneksa 2 ovog Ugovora, te zatražilo od Vlade saglasnost za potpisivanje istog i nastavak saradnje s Bankom", obrazložio je ministar Adnan Delić.

Dodao je i kako će se zaključivanjem Aneksa 2 Ugovora o poslovnoj saradnji s BBI bankom produžiti rok privrednim subjekatima za podnošenje zahtjeva za dodjelu kreditnih sredstava do 30. juna 2021. godine.


IZVOR: Izvor: Vebsajt Vlade KS, 22.04.2021.

Naslov: Redakcija