Zastava Srbije
glavna-slika

ZAKON O DANU RS: Objavljena odluka Ustavnog suda BiH, po kojoj prestaju da važe pojedine odredbe Zakona

26.04.2019.


Od 24. aprila 2019. godine ne važi ukinuti član 2. stav 1. Zakona o danu Republike Srpske, koji kaže da je 9. januar dan RS. Naime, u "Sl. listu BiH" objavljena je odluka Ustavnog suda BiH kojom je krajem marta utvrđeno da se 9. januar ne može slaviti kao dan manjeg bh. entiteta, a u okviru koje je navedeno i da dan nakon objavljivanja te odluke u ovom službenom glasilu osporena odredba prestaje važiti.

Podsjećamo, Ustavni sud je u predmetu broj U 2/18, a koji se odnosio na zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o danu Republike Srpske, utvrdio da odredba koja glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao dan RS", nije u skladu s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

U okviru odluke objavljene u "Službenom listu BiH" objavljen je i aneks te odluke koji čine izdvojena mišljenja predsjednika Zlatka M. Kneževića i sudije Miodraga Simovića, koji su i obrazložili zašto se ne slažu s ovom odlukom.

Ustavni sud ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati dan Republike Srpske.

Inače, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine prvi put utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS.

U mišljenju Venecijanske komisije ukazano je na to da izbor 9. januara za obilježavanje dana Republike kao praznika entiteta može biti problematičan, između ostalog, zbog činjenice da Deklaracija predstavlja jednostrani akt koji nisu podržali ostali, nesrpski narodi koji žive u Republici Srpskoj.

Međutim, ni raniju presudu Ustavnog suda BiH vlasti u Republici Srpskoj nisu priznale, pa su u septembru 2016. održali referendum o danu RS na kome se 99,79 posto građana izjasnilo da žele obilježavati 9. januar kao dan ovog entiteta.

Ustavni sud BiH poništio je rezultate tog referenduma. Narodna skupština RS je zatim donijela novi zakon o praznicima, gdje je uvrstila i spomenuti referendum kao argument za obilježavanje 9. januara kao dana RS. Tako je NSRS djelimično izmijenila zakon o praznicima, ali i dalje nije bila ispoštovana odluka Suda.


IZVOR: Vebsajt Avaz, S. Degirmendžić, 23.04.2019.

Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija