Zastava Srbije

ZAKON O AGENCIJI ZA PREVENCIJU KORUPCIJE I KOORDINACIJU BORBE PROTIV KORUPCIJE: Agencija će do kraja maja 2017. godine parlamentarnoj komisiji uputiti inicijativu i prijedlog za izmjene Zakona, koje će se najvećim dijelom odnositi na otklanjanje nedorečenosti u važećem Zakonu

26.04.2017.


Deceniju poslije usvajanja Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ("Sl. glasnik BiH", br. 103/2009 i 58/2013) ona nema ni uslove za rad, ni dovoljan broj zaposlenih, niti može privoljeti druge institucije da sarađuju s njom.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić kaže da je parlamentarna komisija zadužena za izbor i praćenje njihovog rada donijela niz zaključaka da budu obezbijeđeni neophodni uslovi za rad, ali da Savjet ministara BiH ne želi da sprovede zaključke najvišeg zakonodavnog tijela.

- Agencija funkcioniše bez popunjenih osnovnih pozicija - pravnika, analitičara, službenika zaduženog za prijave korupcije, radnika zaduženih za pisarnicu i arhivu, lektora, prevodilaca. Od 33 zaposlena, prema sistematizaciji radnih mjesta koju je odobrio Savjet ministara, samo deset se neposredno bavi sprovođenjem osnovnih nadležnosti agencije - kaže Šabotić.

Stanje u agenciji ilustruje i činjenicom da se zaštitom osoba koje prijavljuju korupciju bavi jedan državni službenik, dok ih je u institucijama BiH angažovano 22.000.

- Skandalozna je i činjenica da Služba za zajedničke poslove institucija BiH nije u stanju da omogući obezbjeđenje objekta u kojem smo smješteni pa se dešava da ulaze nepozvane osobe i prijavitelji korupcije koji nerijetko prijete zaposlenima - navodi Šabotić.

S nadom da će stanje biti popravljeno, agencija će do kraja maja parlamentarnoj komisiji uputiti inicijativu i prijedlog za izmjenu zakona. Izmjene će se najvećim dijelom odnositi na otklanjanje nedorečenosti u zakonu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 25.04.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija