Zastava Srbije

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA FBIH: Carinske stope na uvoz mesa da obuhvataju i zemlje CEFTA-e

26.02.2021.


Udruženje poljoprivrednika FBiH i Seljački savez FBiH podržavaju najave ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca da se uvedu prelevmani i carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na dvije godine.

"Istovremeno, podsjećamo ministra Košarca da bi usvajanjem ove odluke bio riješen samo dio problema poljoprivrednika. Sveobuhvatno rješenje nije moguće bez uvođenja prelevmana i carina na uvoz iz zemlja CEFTA-e, a ne samo EU. Također, odluka Vijeća ministara mora biti proširena na sve poljoprivredne proizvode koji ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi", naveli su.

Podsjetili su i na to da je ovo jedan od zaključaka sastanka održanog u Doboju prije deset dana, a kojem je Košarac prisustvovao.

"Parcijalna rješenja nisu stvarna i pogodovat će samo dijelu poljoprivrednika, prije svega iz RS-a, dok bi daljnji nekontrolisani uvoz iz zemalja CEFTA-e otvarao prostor za zloupotrebe i zaobilaženje uvedenih prelevmana i carina", dodali su.

Poručili su Vijeću ministara da sutra ističe rok koji su još prije mjesec u saradnji sa udruženjima iz RS-a odredili za poduzimanje koraka neophodnih za zaštitu domaće proizvodnje.

"Ukoliko se Vijeće ministara ogluši o naše zahtjeve bit ćemo prinuđeni naše nezadovoljstvo izraziti kroz proteste", zaključili su na kraju.


IZVOR: Vebsajt Klix, 24.02.2021.

Naslov: Redakcija