Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

ZAKON O KRIVIČNOM POSTUPKU RS: Sudije-porotnici po važećem zakonodavstvu nemaju nikakvu ulogu, ali sudovi i dalje moraju da ih imaju u slučaju da se aktivira neki predmet koji datira iz perioda prije 2003. godine

26.02.2020.


Sudije porotnici od 2003. godine nemaju praktično nikakvu ulogu u sudskoj praksi u Republici Srpskoj, jer ih od tada jednostavno ne poznaje Zakon o krivičnom postupkuRepublike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 53/2012, 91/2017 i 66/2018), ali svi osnovni sudovi u Srpskoj još uvijek imaju liste sudija-porotnika.

Osnovni sud u Banjaluci krajem januara raspisao je konkurs za imenovanje petorice sudija-porotnika, a sekretar ovog suda Vlado Jurišić objašnjava da oni po važećem zakonodavstvu nemaju nikakvu ulogu, ali da sudovi i dalje moraju da imaju sudije-porotnike u slučaju da se aktivira neki predmet koji datira iz perioda prije 2003. godine.

- U Osnovnom sudu u Banjaluci u posljednjih pet-šest godina bio je samo jedan ili dva slučaja u kojima su sudije-porotnici učestvovali u postupku. To su predmeti koji su se morali okončati u skladu sa odredbama starog ZKP-a, odnosno ZKP-a koji je bio na snazi do 2003. godine. Od tada naše zakonodavstvo ne poznaje taj institut, ali sudovi ipak moraju da imaju liste sudija-porotnika zbog čega smo i raspisali konkurs koji je zatvoren prije nekoliko dana - kaže Jurišić.

On objašnjava da sudije-porotnici nemaju stalnu naknadu, već samo dnevnice u slučaju kada se pojavi neki predmet u kojem je propisano njihovo učešće, dodajući da su po starom ZKP-u sudska vijeća činili trojica sudija i dvojica sudija-porotnika.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić kaže da su sudije-porotnici svojevrstan atavizam u pravnom sistemu, dodajući da je bio iznenađen kada je nedavno vidio konkurs za izbor sudija-porotnika u Osnovni sud u Banjaluci.

- Porotnici su dobri u brojčano velikim pravnim sistemima, odnosno u zemljama sa velikim brojem stanovnika. U zemljama kao što je naša gdje doslovno svako svakoga zna, praktično je jako teško naći nepristrasnog porotnika i zato ne smatram da je greška što porotnici odavno nemaju ulogu u Zakonu o krivičnom postupku - kaže Jokić.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Darko Momić, 19.02.2020.

Naslov: Redakcija