Zastava Srbije
glavna-slika

ODLUKA O JEDINIČNIM NAKNADAMA ZA ZAGAĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE ZA MOTORNA VOZILA: Prilikom registracije svih motornih vozila plaća se naknada za zagađivanje životne sredine. Iznos zavisi od starosti motora i kubikaže

26.02.2019.


Vozači u Republici Srpskoj od 3. januara 2019. godine prilikom registracije svih motornih vozila plaćaju još jedan namet - naknadu za zagađivanje životne sredine.

Iznos naknade zavisi od starosti motora i kubikaže. Za novije automobile naknada iznosi oko tri marke, a za starija oko 10 maraka. Cilj je da vlasnici automobila koji više zagađuju životnu sredinu plaćaju veću naknadu, a manju oni koji imaju i manje "zagađivače".

Naknada se plaća na osnovu Odluke o jediničnim naknadama za zagađivanje životne sredine za motorna vozila ("Sl. glasnik RS", br. 116/2018 i 119/2018), koju je donela Vlada RS krajem prošle godine, a na osnovu Zakona o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 124/2011 i 46/2017).

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, u koji se sliva novac od ovih naknada, rekao je ranije da je sada urađena harmonizacija propisa na teritoriji BiH, budući da se u Federaciji BiH ova naknada plaća od 2013. godine. Osim toga, navodi on, reč je o međunarodnoj direktivi u oblasti zaštiti životne sredine koju Republika Srpska treba da sprovede.

Po gruboj računici Fonda, godišnji iznos od naknada sa kojim će Fond za zaštitu životne sredine da raspolaže biće između dva i tri miliona maraka, koje će vozači da uplate na ime ove naknade prilikom registracije vozila. Todorović tvrdi da će se novac trošiti namenski.

- Sve pare od te naknade biće iskorištene za projekte smanjenja zagađivanja životne sredine i za projekte energetske efikasnosti. To postoji u celoj Evropi i okruženju - ističe Todorović.

Navodi da će na taj način i Fond imati veće šanse da dobije značajnija sredstva prilikom apliciranja kod međunarodnih fondova.

U Republici Srpskoj je registrovano oko 366.000 motornih vozila.

Iz Vlade RS uveravaju da će, obezbeđivanjem dodatnih sredstava za finansiranje zaštite životne sredine, biti osigurano unapređenje mera zaštite životne sredine, veći stepen zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Međutim, Vlada RS Zakonom nije obuhvatila industrijske kapacitete, odnosno velike zagađivače.


IZVOR: Vebsajt Blic, Tijana Grujić, 21.02.2019.

Naslov: Redakcija