Zastava Srbije

PREDSTAVLJEN NOVI ZAKON O RADU RS


Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske, Mira Vasić, navela je u Banjoj Luci da je cilj javnog predstavljanja Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016. dalje: Zakon) da se radnicima, poslodavcima i široj javnosti ukaže koje su to novine i da se definiše koje su to dileme i kako i na koji način da se otklone, kako bi Zakon na samom početku bio pravilno primjenjivan.

Ona je istakla da je za mjesec dana, koliko je Zakon u primjeni, najčešće pitanje radnika i poslodavaca - da li radnik može ići u penziju prije navršenja 65 godina života?

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 134/2011, 82/2013, 96/2013 - odluka US i 103/2015) žene sa 55 godina života i 35 godina staža osiguranja, a muškarci sa 57 godina života i 40 godina staža mogu podnijeti zahtjev poslodavcu za prestanak radnog odnosa radi odlaska u starosnu penziju. U tom slučaju poslodavac je dužan da prihvati zahtjev i da radniku isplati otpremninu i druge prinadležnosti utvrđene Zakonom, izjavila je Vasić.

Kada je riječ o plaćenom i neplaćenom odsustvu radnika, Vasićeva je rekla da je ono u Zakonu definisano kao pravo, dok je u opštem kolektivnom ugovoru do sada već definisano u kojim slučajevima radnik ima pravo da podnese zahtjev poslodavcu za plaćeno i neplaćeno odsustvo.

"Novim kolektivnim ugovorom obim tog prava biće posebno definisan", rekla je Vasićeva, ističući da su vjerski praznici definisani Zakonom o praznicima Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 43/2007 i 5/2016 - odluka US BiH), što je poslodavac dužan da poštuje.

Ona je rekla da je kolektivno pregovaranje već otpočelo kod poslodavaca i na nivou djelatnosti, ističući da je resorno ministarstvo u fazi pripreme podzakonskih akata i pripreme za kolektivno pregovaranje, kada se socijalni partneri za to odluče.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, 25.02.2016.