Zastava Srbije

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH Poslodavci nezadovoljni radom nadležnih na sprovođenju reformi

26.01.2024.


Poslodavci u Federaciji BiH /FBiH/ nisu zadovoljni odnosom i radom vlasti na nivou Bosne i Hercegovime, te federalnom i kantonalnim nivoima na sprovođenju reformi i donošenju sistemskih propisa čija bi primjena omogućila povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru i konkurentnosti privrede, zaustavljanje odlaska kvalifikovane radne snage, ali i bolji životni standard građana.

Na sastanku proširenog Upravog odbora Udruženja poslodavaca FBiH naglašeno je da je neophodno pojačati aktivnosti i unaprijediti saradnju sa aktuelnim vlastima radi poboljšanja dijaloga među socijalnim partnerima i bržeg reagovanja i donošenja sistemskih propisa i sprovođenja neophodnih reformi.

Direktor Udruženja Mario Nenadić rekao je da je prioritet poslodavaca iz FBiH i u ovoj godini uspostavljanje i početak rada Ekonomsko-socijalnog savjeta i donošenje fiskalnih zakona kojima će se značajno smanjiti opterećenje cijene rada.

"Nažalost, svjedočimo donošenju programskih i budžetskih dokumenata na svima nivoima u FBiH za ovu godinu u kojima nisu razrađene aktivnosti i predviđena sredstva za sprovođenje fiskalnih zakona, što je jasan znak da vlasti ni u ovoj godini ne namjeravaju donijeti zakone kojima će se smanjiti porezi i doprinosi na plate zaposlenih, urediti oblast poreza na dobit, minimalne plate", istakao je Nenadić.

Prema njegovim riječima, teška fiskalna i parafiskalna opterećenja cijene rada i dalje ostaju najviša u Evropi, što se mora hitno mijenjati, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca.

Privrednici su istakli na sjednici da se uslovi za poslovanje u FBiH pogoršavaju, da kompanije gube konkurentnost na svjetskom tržištu, te da su u naročito teškom položaju izvozno orijentisane kompanije.

Poslodavci u FBiH naveli su da poseban problem predstavlja tržište rada na čijoj liberalizaciji insistiraju poslodavci već godinama, a koje je još opterećeno sporim i neefikasnim procedurama, neusvajanjem zakona o posredovanju u zapošljavanju, ze zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH.

U saopštenju se dodaje da će Udruženje nastaviti da insistira na donošenju izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH radi obezbjeđivanja besplatnog zdravstvenog osiguranja za sve građane Federacije, kako bi se jasno razdvojili aktivni tražioci posla od osoba koje su na biroima za zapošljavanje samo radi besplatnog zdravstvenog osiguranja.

Na sastanku je istaknuta i potreba što hitnijeg početka procesa reforme obrazovnog sistema u FBiH, koji u ovome trenutku ne odgovara potrebama tržišta rada, a nije riješeno ni pitanje dualnog obrazovanja, ni obrazovanja odraslih.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 24.01.2024.

Naslov: Redakcija