Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Očekivana inflacija u BiH 2023. godine devet odsto

26.01.2023.


Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet odsto, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete sprovedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

"Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u protekloj godini, jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8% u martu i 6,7% u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine", navodi se u posljednjoj anketi CBBiH. U tekućoj godini, kako ističu, očekuje se postepena stabilizacija inflacijskih očekivanja.

Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu. Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8%.

Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva. Aktuelno ubrzanje inflacije, te interes domaćih i stranih institucija dodatno skreće pažnju na rezultate navedenog istraživanja, te se od 2022. godine anketa sprovodi na kvartalnoj osnovi.

Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utiče na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Tatjana Rogulja, 20.01.2023.

Naslov: Redakcija