Zastava Srbije

POREZNA UPRAVA FBIH: Ugovorima o djelu poslodavci izbjegavaju plaćati više poreze

26.01.2022.


Brojne firme u Federaciji BiH već godinama provode praksu angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu kako bi izbjegle zapošljavanje radnika po osnovu ugovora o radu i time plaćale veće poreze.

Na taj način, kako su ukazali iz Porezne uprave Federacije BiH, vrši se zloupotreba u smislu što se za obavljanje istog posla nakon odbitka plaćaju porezi, doprinosi i naknade po stopi od oko 16 posto.

"Kod zaključivanja ugovora o radu plaćaju se dosta veći doprinosi i oni su po stopi od oko 70 posto. Zloupotreba angažovanja radnika po osnovu ugovora o djelu je samo jedan u nizu uzročnika sive ekonomije, koja bi se u što skorije vrijeme morala eliminisati, odnosno svesti na najmanju mjeru", istakli su iz Porezne uprave FBiH.

Nedavno je Porezna uprava FBiH objavila podatak kako je u prošloj godini bilo 64.830 osoba koje su imale ugovor o djelu, a prema podacima koje su nam dostavili, od tog broja 44.667 njih je bilo prijavljeno i u Jedinstvenom sistemu po nekom od osnova osiguranja koji se odnose na radni odnos, što znači da im se taj ugovor o djelu odnosio na neki dodatni posao, uz onaj stalni.

"Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, 20.163 osobe se vode kao nezaposlene osobe za koje je podnesen obrazac AUG-1031 Akontacija poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti, na kojem se prijavljuju isplate i obaveze poreza i doprinosa po zaključenom ugovoru o djelu s datumom isplate u 2021. godini", ukazali su iz Porezne uprave FBiH.

Podatak o tome na kojim poslovima su ti radnici najviše bili angažovani Porezna uprava FBiH nema, ali kažu da se broj osoba angažovanih po osnovu ugovora o djelu iz godine u godinu mijenja. Kažu kako imaju periode kada se broj angažovanih osoba po ugovoru o djelu povećava, ali i periode kada se taj broj smanjuje.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u periodu od 2015. do 2021. godine bile su angažovane ukupno 411.383 osobe po ugovoru o djelu. Najveći broj ovih ugovora bilo je 2018. godine – 77.854, a manje od 64.830 osoba, koliko ih je bilo u 2021. godini, bilo je samo 2020. godine, kada je u Federaciji BiH 63.031 osoba imala ugovor o djelu.

"Porezna uprava FBiH je inicirala da se izvrši izmjena propisa u smislu da se stopa oporezivanja dohotka po osnovu ugovora o djelu, kojim se izbjegava ili prikriva radni odnos, poveća, te da se pooštre sankcije u slučajevima kada se angažuju radnici po osnovu ugovora o djelu, umjesto da se zaključuju ugovori o radu", poručili su iz Porezne uprave FBiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 24.01.2022.

Naslov: Redakcija