Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojeni Nacrt budžeta FBiH za 2022. godinu i prateća akta

26.01.2022.


Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici Nacrt budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Budžet je predložila Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 53,8 miliona KM.

Vlada je predlagala da Parlament razmotri budžet po hitnom postupku, ali je većina zastupnika to odbila te današnjom odlukom, usporila proceduru vrativši proceduralno budžet u formu nacrta.

To je učinjeno i za prateći akt, Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji, koji su također, u formi nacrta, odobreni većinom glasova.

Budući da najvažniji finansijski akt Federacije još ne može stupiti na snagu, najavljeno je donošenje nadomješćujuće odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2022.

I budžet i navedene zakone moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi stupili na snagu.

Sjednica Doma naroda sazvana je za četvrtak.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar - mart 2022. godine.

 Ovu odluku je prethodno, na hitnoj telefonskoj sjednici, utvrdila Federalna vlada.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog finansiranja FBiH, do donošenja Budžeta FBiH za 2022., za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja Budžeta u periodu januar - septembar 2021.

Prema obrazloženju, zakonska obaveza za donošenje Odluke o privremenom finansiranju propisana je u članu 35. Zakona o budžetima u FBiH.

Prema saopćenju Vlade, ona je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. godine razmatrala Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku s ciljem osiguranja sredstava potrebnih za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutrašnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina.

Međutim, na 29. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, hitni postupak nije odobren i budžet je proceduralno vraćen u formu nacrta te kao takav odobren većinom glasova. Slijedi utvrđivanje konačnog prijedloga koji moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi budžet stupio na snagu.

Prema članu 35. Zakona o budžetima, ako Parlament ne donese budžet prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje može najduže trajati prva tri mjeseca fiskalne godine.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix i BHRT 24.01.2022.

Naslov: Redakcija