Zastava Srbije

JAVNI POZIV ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA POLJOPRIVREDNICIMA IZ FONDOVA EU: Poziv je otvoren do 15. februara 2021. godine, a poljoprivrednici mogu dobiti između 30 000 i 200 000 KM

26.01.2021.


Do 15. februara poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini mogu se prijaviti na javni poziv vrijedan 3,5 miliona maraka za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU. U zavisnosti od ideje, poljoprivrednici mogu dobiti između 30 000 i 200 000 KM.

Čedomir Radovanović iz Velike Obarske voćarstvom se bavi već osam godina. U ovoj godini planira proširenje ali i unapređenje zasada trešnje, pa je zainteresovan za bespovratna sredstva koja EU dodjeljuje za podršku investicijama.

ČEDOMIR RADOVANOVIĆ, voćar

 Konkretno kod nas mi smo vidjeli da možemo da invessetiramo u protivgradne mreže, u sistem za navodnjavanje, da proširimo mehanizaciju, to je ono što oni mogu"

Pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 do 200.000 maraka imaju fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, pravna lica i preduzetnici koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom. Kako ističe Radovanović, sama aplikacija je zahtjevna.

Komplikovana procedura aplikacije i uslovi bili su presudni da poljoprivrednik Boško Radić odustane od prijave.

BOŠKO RADIĆ, poljoprivrednik

 Ja se nisam prijavljivao jer sam vidio da je procedura komplikovana i stvarno mali broj ljudi to može da ispuni. To su procedure stvarno teške i dosta komplikovane zato se i mali broj proizvođača prijavljuje za to, tu treba i rpojekat da se piše, mi imamo ljude koji to rade, ali stvarno je komplikovano"

Radić nije usamljen slučaj. Brojni poljoprivrednici odustanu od aplikacije samo pri pogledu na procedure, kažu iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina. Iz tog razloga, njihovi službenici su na raspolaganju poljoprivrednicima u Semberiji za pomoć pri aplikaciji.

STEVAN TRIVKOVIĆ, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina

 Značajan broj proizvođača već se obratio našem odjeljenju, da ispunjavaju uslove. Oni proizvođači koji budu ispunjavali uslove, mi ćemo im pomoći da što bolje i kvalitetnije pripreme dokumentaciju i projekte kako bi bili podržani od strane EU"

Iako je procedura komplikovana, sredstva koja se mogu dobiti na ovaj način nisu zanemarljiva, složni su u ocjeni poljoprivrednici. To je posebno važno u uslovima pandemije, jer dodatna sredstva su i dodatna šansa za razvoj.

Ono što je pri pogledu na uslove jasno je da se sredstvima ne mogu nadati manji proizvođači. Ipak, kako najavljuju nadležni, ovo je tek prvi poziv u nizu.

STEVAN TRIVKOVIĆ, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina

 Nama je interes da u sljedećem ciklusu, ukoliko budemo imali prilike da sljdeći budu malo niži kako bi i druga gazdinstva se mogla prijavit ikoja su manja, ovo su za naše uslove veća gazdinstva

Јavni poziv otvoren je do 15. februara, a interesovanje poljoprivrednih proizvođača je veliko. EU obezbjeđuje 65 odsto ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor voća i povrća gdje sufinansira 80 odsto sredstava.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 22.01.2021.

Naslov: Redakcija