Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Savez sindikata RS uputio zahtev za provjeru ustavnosti i zakonitosti postupka donošenja Zakona o radu


Provjera ustavnosti postupka donošenja novog Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 - dalje: Zakon), ali i ponovno sjedanje za pregovarački sto sa socijalnim partnerima da bi se ispoštovao rok od 90 dana za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, koraci su Saveza sindikata Republike Srpske nakon usvajanja ovog Zakona.

Predsjedništvo Saveza sindikata je uputilo zahtjev Ustavnom sudu Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti postupka usvajanja Zakona o radu.

U Savezu Sindikat smatraju da nije postojao osnov za hitnu proceduru kod usvajanja Zakona. Smeta im I to što Sindikatu još nije dostavljen datum i broj sjednice Vlade Srpske na kojoj je utvrđen Prijedlog ovog Zakona.

Ipak iz sindikata stižu pomirljivi tonovi i najava ponovnog sjedanja za pregovarački sto sa socijalnim partnerima. "Ne mislimo da će to ići glatko i da će biti isključeni i štrajkovi i protesti, ali mi jako poštujemo institucije i uvijek smo bili za pregovore sa socijalnim partnerima, pa tako i o Zakonu o radu. Ovdje se radi o rokovima i mi nećemo da budemo ti koji nisu ispoštovali rokove", rekla je Mišićeva.

I dok su u sindikatu iznosili zaključke o manjkavostima usvojenog zakona i svojim daljim koracima, ministar Petar Đokić poručio im je kako su svojim neučešćem prilikom usvajanja Zakona preskočili jako važne korake, kojim su mogli da se izbore za prava onih koje zastupaju.

"Iskreno žao mi je što sindikat nije iskoristio svoju veliku priliku i što nije aktivno učestvovao u donošenju Zakona o radu. Mogli su u raspravi u NSRS da amandmanski predlože svoja rješenja za onaj dio radnika koji predstavljaju. Raduje me što su pristali na pregovore oko Opšteg kolektivnog ugovora i Vlada će voditi razgovore sa svim socijalnim pratnerima", kaže Đokić.

Za pregovore spremni i u Konfederaciji sindikata. Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije, osim pregovora u narednim danim najavio je i podnošenje zahtjeva za reprezentativnost Konvederacije Sindikata.

"Mislimo da je sada najbolje da se sastanu svi i sindikati i poslodavci i Vlada i da se pregovara oko opšteg kolektivnog ugovora kako bismo dobili što kvalitetniji kolektivni ugovor na zadovoljstvo svih, a da se borimo onda ko će koliko ostvariti", kaže Belenzada.

U zaključcima Predsjedništva sindikata navode i da je neophodno razgovarati i o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj koja bi se obračunavala 50 odsto od prosječne plate u godini koja je prethodila pregovorima.

Žale se i na gramatiče nedoumice i manjkavosti novog Zakona. Miješa se, navodi Mišićevam jednina i množina, te kao primjer navodi da da se na jednom mjestu govori "reprezentativni sindikat", a na drugim "reprezentativni sindikati", te kako je u tekstu Zakona naveden termin "kolektivni akt", koji je nepostojeći.

Uputiće navode i pismo direktoru Međunarodne organizacije rada Gaju Rajderu o radnom zakonodavstvu u Republici Srpskoj kako bi to pitanje ova organizacija razmatrala na godišnjoj konferenciji koja bi trebalo da bude održana početkom juna.


Izvor: Vebsajt RTRS, 25.01.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772