Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O REPUBLIČKOJ UPRAVI: Predlaže se osnivanje republičke direkcije za investicije u RS

25.11.2021.


Vlada Republike Srpske uputila je u Narodnu skupštinu Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, kojim se osniva republička direkcija za investicije.

Predviđeno je da Republička direkcija za investicije sarađuje sa republičkim organima uprave, nosiocima javnih ovlašćenja, organima jedinica lokalne samouprave i predstavnicima poslovne zajednice i predstavlja kontakt tačku radi podsticanja i privlačenja investicija u Republiku Srpsku.

A posebno strateški bitnih investicija koje doprinose usvajanju novih tehnologija, unapređivanju efikasnosti, povećanju izvoza i zapošljavanju visokokvalifikovanog kadra.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi unapređivanja poslovnog ambijenta i privlačenja domaćih i stranih investicija u Republiku Srpsku, a posebno investicija koje doprinose razvoju novih tehnologija, prenosu znanja, unapređivanju efikasnosti, internacionalizaciji poslovanja. Ovo je posebno bitno u situaciji kada je pandemija virusa korona izazvala promjene na globalnom tržištu, odnosno potrebu investitora da analiziraju i planiraju ulaganja na novim tržištima, što stvara nove prilike za RS. Putem novoosnovane Republičke direkcije za investicije omogućiće se potencijalnim investitorima da na jednom mjestu i putem ovog organa brže i efikasnije okončaju sve potrebne poslovne procese – navedeno je u obrazloženju dopuna zakona.

Za sprovođenje Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi potrebna su dodatna sredstva iz budžeta Republike Srpske u iznosu od 1.500.000 KM. U prevodu, toliko je potrebno za osnivanje republičke direkcije za investicije.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Slobodan Popadić, 24.11.2021.

Naslov: Redakcija