Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI UREDBA O STANDARDIMA ZANIMANJA U RS

25.11.2019.


Ministar prosvjete i kulture mr Natalija Trivić održala je u Banjoj Luci sastanak sa članovima Tripartitnog savjetodavnog vijeća.

Na sastanku je razmatran Prijedlog revizije zanimanja te izneseni određeni prijedlozi za poboljšanje ovog dokumenta.

Dogovoreno je da se naredne sedmice održi sastanak radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja, kojem će prisustvovati i zainteresovani privrednici i predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske s ciljem usaglašavanja iznesenih prijedloga.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske imenovalo je 13 radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja i njihov zadatak je da izvrše reviziju i standardizaciju zanimanja po strukama, na osnovu čega će biti donesena Uredba o standardima zanimanja.

Radne grupe čine predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda, Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Saveza opština i gradova, te predstavnici visokoškolskih ustanova i srednjih škola u Republici Srpskoj.

U skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju("Sl. glasnik RS", br. 41/2018), standard zanimanja je popis svih poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i popis kompetencija potrebnih za njihovo uspješno obavljanje.

Tripartitno savjetodavno vijeće je osnovano s ciljem povezivanja srednjeg stručnog obrazovanja i tržišta rada a čine ga predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 20.11.2019.

Naslov: Redakcija