Zastava Srbije

PRIVREDNICI TRAŽE USKLAĐIVANJE OBRAZOVNOG SISTEMA SA POTREBAMA REALNOG SEKTORA

25.11.2016.


Obrazovanje radnika prema potrebama tržišta treba biti prioritet, poruka je regionalne konferencije o izazovima za lokalnu privredu, koju je organizovalo Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) u saradnji sa udruženjem Wirtschaftsverein BiH.

Brojni privrednici iz banjalučke regije te predstavnici vlasti razgovarali su ovom prilikom o privrednim potencijalima i ekonomskom značaju ove regije. Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH, Martin Gaber, rekao je da je Njemačka najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine te da je robna razmjena u prošloj godini iznosila 1,7 mlrd EUR.

- Preduzeća, kako u banjalučkoj regiji tako i u cijeloj BiH, imaju ogromni potencijal, od metalskog do drvnog sektora, ali neophodno je konstantno raditi na poboljšanju okvirnih uslova za poslovanje kako bi se povećala konkurentnost i sposobnost za izvoz - naglasio je Gaber.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić, ocijenila je da lokalne zajednice u ovom entitetu, kao nosioci lokalnog razvoja, različitim mjerama stvaraju uslove za jačanje privrede.

Ona je naglasila da većina lokalnih zajednica ima izgrađene poslovne zone, a sve više ih se kandiduje i za sticanje certifikata o povoljnom poslovnom okruženju.

U sklopu konferencije održana je i panel diskusija o kvalifikovanoj radnoj snazi u Bosni i Hercegovini. Snježana Kopruner, predsjednica udruženja Wirtschaftsverein BiH, je konstatovala da obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini s jedne strane vrši hiperprodukciju određenih kadrova, dok s druge strane postoji veliki manjak stručnih radnika.

Kopruner je izjavila da obrazovanje hitno treba uskladiti sa potrebama realnog sektora, uz preporuku da se to učini po uzoru na njemački dualni obrazovni sistem koji je ključni motor njemačke ekonomije.

Zdravko Miovčić, direktor Agencije za razvoj preduzeća Eda, je rekao da su nova rješenja potrebna posebno za mala i srednja preduzeća, jer ona često nisu u mogućnosti da odvoje posebno radno mjesto za upravljanje ljudskim resursima i obučavanje radnika u samoj firmi.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 24.11.2016.