Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O KULTURNIM DOBRIMA: U zakonski okvir uvodi se pojam “nematerijalno kulturno dobro”, koje je kao kategorija kulturnog dobra definisana obavezujućim međunarodnim aktima

25.10.2021.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o kulturnim dobrima.

Donošenjem novog Zakona o kulturnim dobrima proizašlo je iz potrebe za poboljšanjem i unapređenjem postojećeg normativnog okvira u oblasti zaštite i korišćenja dobara, koja je utvrđena važećim Zakonom o kulturnim dobrima ("Sl. glasnik RS", br. 11/1995 i 103/2008), a kojim bi se omogućio razvoj djelatnosti zaštite i očuvanja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, napredak ustanova zaštite u stručnom smislu, kao i obezbjeđivanje svih neophodnih uslova za zaštitu i sigurnost nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, koja su od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Jedan od veoma važnih razloga za donošenje novog Zakona jeste potreba da se u zakonski okvir uvede i definiše sasvim nov pojam, koji važeći zakon ne poznaje, a to je “nematerijalno kulturno dobro”, koje je kao kategorija kulturnog dobra definisana obavezujućim međunarodnim aktima, kao i radi usaglašavanja Zakona sa Zakonom o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 66/2018) i Zakonom o muzejskoj djelatnosti ("Sl. glasnik RS", br. 89/2008, 57/2012 i 18/2017), u kojem je usvojena i ugrađena kategorija nematerijalno kulturno dobro.

Kako bi se olakšala primjena zakona, pristupilo se izradi novog Zakona o kulturnim dobrima, a ne izmjenama i dopunama važećeg zakona.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 21.10.2021.

Naslov: Redakcija