Zastava Srbije

REFORMA POSTUPKA PO ŽALBI U PARNIČNOM POSTUPKU: Potrebna izmjena zakonskog okvira, te unaprijeđenje različitih mjera institucionalne, strukturalne ili organizacione prirode koje mogu doprinijeti poboljšanju efikasnosti postupka unutar postojećeg pravnog okvira

25.10.2021.


Na 50 posto donesenih sudskih odluka budu uložene žalbe, a trajanja postupka po žalbi u prosjeku traje nešto kraće od dvije godine, rezultati su Analize trenutnog stanja žalbenih parničnih postupaka koji se vode pred sudovima u Bosni i Hercegovini, a koju je provelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u okviru aktivnosti reforme postupka po žalbi u parničnom postupku.

Rezultati Analize predstavljeni su tokom sastanka predstavnika VSTV-a BiH, Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i Sudske administracije Švedske sa članovima ekspertnog tima koji čine iskusne sudije i profesori u oblasti parničnog postupka iz BiH i Švedske, koji su se bavili pitanjem utvrđivanja glavnih uzroka velikog broja parničnih predmeta na žalbenim sudovima i dugog trajanja žalbenog postupka, a na osnovu čega će biti određene naredne mjere i koraci.

Tokom sastanka je govoreno i o identificiranju potrebe za izmjenama i dopunama važećih zakona o parničnom postupku i drugih relevantnih propisa, te o unaprijeđenju različitih mjera institucionalne, strukturalne ili organizacione prirode koje mogu doprinijeti poboljšanju efikasnosti postupka unutar postojećeg pravnog okvira. Predstavljene su i prakse sudova iz Švedske i BiH u segmentu žalbenih parničnih postupaka, kako bi se mogla izvršiti komparacija, a s ciljem preuzimanja dobrih praksi i rješenja.

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Eva Smedberg istakla je da je ovo velika prilka za jačanje kredibiliteta bh. pravosuđa, ali proces reforme mora bit sveobuhvatan i temeljit da bi bili postignuti vidljivi rezultati i pojačano povjerenje građana.

Veliki broj parničnih predmeta na žalbenim sudovima i dugo trajanje žalbenog postupka značajno utječu na efikasnost pravosuđa u BiH, zbog čega VSTV BiH, u saradnji sa partnerima, poduzima niz aktivnosti kako bi se trenutno stanje poboljšalo.

Voditeljica projekta Unaprijeđenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH Ana Bilić Andrijanić navela je da sudska administracija Švedska već ima razvijene mehanizme za unaprijeđenje žalbenog postupka i naš je cilj, u saradnji sa kolegama, razviti slične mehanizme koji će biti primjenjivi u bh. pravosuđu, a koji će rezultirati efikasnijim i kraćim postupcima.

Projekt “Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH”, VSTV BiH realizuje u saradnji sa Sudskom administracijom Švedske (SNCA) i Agencijom za izvršenje Švedske (SEA) te sudovima iz BiH i Švedske, saopćeno je iz VSTV-a.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 20.10.2021.

Naslov: Redakcija