Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI OD POŽARA: Predviđeno angažovanje Helikopterskog servisa RS za gašenje požara

25.10.2019.


Zakonom o zaštiti od požara, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, predviđeno je da se za potrebe gašenja požara ili spasavanja ljudi i imovine može angažovati Helikopterski servis Republike Srpske.

Razlozi za donošenje novog zakona odnose se na neophodnost propisivanja obaveze vlasnicima objekata u kojima se okuplja veći broj lica da sprovedu adekvatne mjere zaštite od požara za koje je potrebna saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ovim zakonskim rješenjem propisuju se obaveze jedinicama lokalne samouprave da formiraju dimnjačarske službe, povećanje odgovornosti projektanata zaštite od požara i projektantskih kuća koje izrađuju elaborate mjera zaštite od požara.

Razlozi za donošenje ovog zakona su i podizanje nivoa svijesti o zaštiti od požara kod djece i omladine propisivanjem obaveze za predškolske i školske ustanove za utvrđivanje i sprovođenje programa edukacije, kao i funkcionalniji način raspodjele prikupljenih sredstava za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 22.10.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija