Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Sjednica Savjeta 25. i 26. oktobra 2017. godine

25.10.2017.


Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH razmatraće 25. oktobra 2017. godine informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je potvrdio da su dobili informaciju Centra u kojoj je obuhvaćeno devet sudija i šest tužilaca koji su stupili u pravosudne institucije u periodu od 2003. do 2007. godine. On je dodao da će informacija Republičkog centra biti upućena Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a radi daljih provjera. Tegeltija smatra da ova tačka, koju je predložio za dnevni red sjednice, zaslužuje krajnje ozbiljnu raspravu i zaključke. Napomenuo je da VSTS nema ovlaštenja da razrješava sudije i tužioce bez učinjenog disciplinskog prekršaja, koji se čini od dana kada su postali sudije ili tužioci.

Prema predloženom dnevnom redu dvodnevne sjednice, članovi Savjeta bi trebalo da razmatraju i informaciju o izradi izmjena i dopuna Strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Tokom prvog dana zasjedanja, VSTS će, između ostalog, dati svoj prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada Suda BiH, Vrhovnog suda Republike Srpske i Vrhovnog suda Federacije BiH, te Apelacionog suda Brčko distrikta u 2016. godini. Prijedlog mišljenja o ostvarenim rezultatima rada u prošloj godini trebalo bi dati i za Tužilaštvo BiH, Republičko tužilaštvo Republike Srpske, Federalno tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo Brčko distrikta.

Drugog dana sjednice, u četvrtak 26. oktobra, Savjet bi, između ostalog, trebalo da imenuje zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH kaoi i sudije u Okružnim i Osnovnim sudovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 24.10.2017.

Naslov: Redakcija