Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA BIH ODOBRILO KUPOVINU OBJEKATA ZA AMBASADE U ZAGREBU I BEOGRADU


 

 

  • VIJEĆE MINISTARA BIH ODOBRILO KUPOVINU OBJEKATA ZA AMBASADE U ZAGREBU I BEOGRADU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, donijelo je odluke o kupovini objekata za potrebe ambasada Bosne i Hercegovine u Beogradu i u Zagrebu, ukupne vrijednosti od 2 .865.290 KM.

Odlukama su odobrene kupovine objekta na adresi Generala Anrija 37, u Beogradu, površine 340,25 metara kvadratnih po cijeni od 1.545.105,70 KM, odnosno objekta na adresi Pantovčak 162A, u Zagrebu, površine 428 metara kvadratnih, po cijeni od 1.320.185,25 KM.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ovlašten je za potpisivanje ugovora o kupovini objekata. Za realizaciju ovih odluka finansijska sredstva osigurana su u budžetu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prethodno je Vijeće ministara razmotrilo i usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadacima Komisije za kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Beogradu i Zagrebu, te Izvještaj sa prijedlogom najpovoljnijih ponuda za kupovinu objekata.

Vijeće ministar također je odobrilo rekonstrukciju objekta za smještaj Tužilaštva BiH u vrijednosti od 3.780.000 KM, što uključuje izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju i nadogradnju objekta u Sarajevu, Ulica Kraljice Jelene 88, i bit će uvršten u program višegodišnjih projekata.

Donošenjem ove odluke neće doći do izdvajanja većeg iznosa sredstava u okviru budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, jer će se u ovu svrhu koristiti već sredstva odobrena Odlukom o odobravanju „Projekta rekonstrukcije objekta koji trenutno koristi Specijalna policija Federacije BiH u svrhu izmiještanja Tužilaštva BiH“.

Izvor: BHRT, 24.08.2016.