Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZA PRIJETNJE I VRIJEĐANJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA ZA GODINU I PO KAŽNJENO 11 OSOBA U REPUBLICI SRPSKOJ


  • ZA PRIJETNJE I VRIJEĐANJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA ZA GODINU I PO KAŽNJENO 11 OSOBA U REPUBLICI SRPSKOJ

Uvredljivi komentari i prijetnje postali su svakodnevica na društvenim mrežama, a u RS je za godinu i po kažnjeno samo 11 stanovnika koji su uglavnom vrijeđali i prijetili putem "Fejsbuka".

Psovke, vrijeđanje i prijetnje na nacionalnoj, političkoj, vjerskoj, seksualnoj osnovi preplavile su društvene mreže. Od "Jutjub" kanala do informativnih portala i foruma mnogi korisnici ostavljaju uvredljive komentare na postavljeni sadržaj. Osim toga, kako se bliže lokalni izbori u RS, teških riječi na društvenim mrežama biće napretek, zbog čega bi uloga nadležnih trebalo da bude mnogo ozbiljnija, poručuju stručnjaci.

Najviše lica, kad je u pitanju nedolično ponašanje na društvenim mrežama, sankcionisano je na području CJB BANJA LUKA i to, kako kažu, njih šestoro.

- Riječ je o dva slučaja vrijeđanja na nacionalnoj i jednom na političkoj osnovi, a tri su svrstana pod ostalim komentarima uvredljivog sadržaja - kažu u CJB BANJA LUKA.

Zbog uvredljivih komentara na društvenim mrežama po dvije osobe su sankcionisane na području CJB Doboj i Bijeljina.

Kako su objasnili u CJB Doboj, u oba slučaja kažnjena su lica zbog prijetećih i uvredljivih poruka na "Fejsbuku".

- Rješenjima nadležnih sudova počiniocima prekršaja izrečene su kazne od 400 i 300 KM. Uglavnom, nije riječ o uvredama na nacionalnoj osnovi, koje izazivaju osjećaj ugroženosti - rekao je načelnik Centra Dragan Prodanović.

Na području CJB Bijeljina jedan prekršaj je bio na političkoj osnovi, za šta je izrečena uslovna kazna, dok je drugi svrstan u kategoriju ostalih uvredljivih komentara.

Zbog nedoličnog ponašanja na društvenim mrežama na području CJB Trebinje sankcionisan je jedan počinilac.

- Lice je preko društvene mreže "Fejsbuk" istaklo tekst uvredljivog sadržaja i prijetnje koje su bile upućene prema policijskim službenicima Policijske stanice Bileća - rekla je portparol Centra Jovana Cvijetić.

Sociolog Vedran Francuz kaže da mnogi ljudi ne biraju sredstva kako bi postigli svoj cilj.

- Posebno je izraženo etiketiranje pripadnika druge vjerske, nacionalne pa i političke zajednice. Upravo se vodi taj nevidljivi rat. Ti počinioci bi trebalo da budu kažnjeni, ali nažalost, takvih primjera je veoma malo - kazao je Francuz.

Dodao je da nadležni moraju igrati mnogo ozbiljniju ulogu u tome, jer bi posljedice mogle biti nesagledive za sve, posebno pred nadolazeće lokalne izbore.

- Većina korisnika društvenih mreža koji ostavljaju uvredljive komentare je uvjerena da za nedolično ponašanje na internetu nema sankcija - istakao je Francuz.

Kazne za osobe koje vrijeđaju i prijete putem društvenih mreža i portala iznose od 100 do 900 maraka.

Kazna zatvora do 30 dana prijeti onima koji svojim komentarima na društvenim mrežama ugrožavaju bezbjednost te predstavljaju prijetnju za nečiji život, tijelo ili imovinu.

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 24.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772