Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

U PRIPREMI NOVI ZAKON O JAVNOM RTV SERVISU BIH: Neophodno hitno usvajanje modela naplate RTV takse

25.07.2018.


Ukidanjem naplate RTV takse kao jednog od izvora finansiranja javnih RTV servisa u BiH, bez davanja konkretnog prijedloga o drugim načinima finansiranja, dovodi se u pitanje mogućnost njihovog daljeg rada, stav je Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U prijedlogu mišljenja na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH koji su predložili poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta navodi da je cilj uvođenja RTV takse, kao jednog od načina finansiranja, bio obezbjeđivanje finansijske nezavisnosti javnih RTV servisa BiH.

- Stabilno finansiranje ključno je za uspjeh i opstanak javnih RTV servisa, te tako model njihovog finansiranja zavisi od slučaja do slučaja - ističe se u prijedlogu mišljenja.

Ministarstvo komunikacija i transporta podsjeća da je osnovna preporuka akata EU u ovoj oblasti očuvanje finansijske, uređivačke i upravljačke nezavisnosti javnog servisa, bez obzira na način njegovog finansiranja.

S obzirom na to da se tim prijedlogom zakona ukida RTV taksa, ministarstvo skreće pažnju da predlagač u tekstu izmjena Zakona nije predložio mehanizme koji će obezbijediti transparentan način finansiranja, mehanizme regulacije i samoregulacije, te namjenskog trošenja sredstava za finansiranje javnih usluga.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH navodi da se RTV Crne Gore finansira iz budžeta Crne Gore i proizvodnjom programa, dok se u Srbiji javni medijski servisi dijelom finansiraju iz budžeta, a dijelom iz takse.

- Za razliku od Crne Gore i Srbije, u Hrvatskoj javni radio i javna televizija finansiraju se iz RTV takse - dodaje se u prijedlogu mišljenja Ministarstva komunikacija i transporta.

Ovo ministarstvo podsjeća na preporuke EU da BiH treba da završi reformu javnog RTV sistema, uključujući obezbjeđivanje finansiranja javnih emitera i političke nezavisnosti upravnih odbora, kao i da treba pod hitno da usvoji i sprovede odgovarajući model naplate takse s ciljem obezbjeđivanja finansijske održivosti i političke nezavisnosti javnog RTV sistema.

- Takođe napominjemo da ministarstvo, u skladu sa zaključkom Savjeta ministara, priprema prijedlog odluke o imenovanju radne grupe za izradu novog zakona o Javnom RTV servisu BiH, koju će, osim članova iz ministarstva, činiti i članovi resornih ministarstava Republike Srpske i FBiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH i Odbora Javnog RTV sistema BiH, kojim će se sveobuhvatno urediti ova oblast - navode iz ministarstva.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 24.07.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772