Zastava Srbije

ZAKON O UNUTRAŠNJEM PLATNOM PROMETU: Rok za određivanje glavnog računa za poslovne subjekte 18. avgust 2017. godine. Firme koje ne odrede svoj glavni račun, biće blokirane, odnosno neće moći raspolagati sa svojim sredstvima na računu

25.07.2017.


Do 18. avgusta 2017. godine zadnji je rok za određivanje glavnog računa za poslovne subjekte. Ako do tad 13.000 firmi ne odredi svoj glavni račun, biće blokirane, odnosno neće moći raspolagati sa svojim sredstvima na računu, rekao je direktor Finansijsko-informatičke agencije FBiH Esad Mahmutović.

Mahmutović je rekao kako se trenutno vrši konsolidiranje podataka i računa poslovnih subjekata.

- Poslovni subjekat može imati samo jedan glavni račun, a ima desetine hiljada poslovnih subjekata koji nisu odredili glavni račun, a ima ih i koji imaju dva i više računa, pa čak do pedeset - naveo je.

Također, kako je ukazao, u FIA-i kontrolišu nerezidente koji su ogroman problem u društvu, odnosno firme koje izvana otvore račun i koje nemaju jedinstven identifikacioni broj, te naprave račun i iznesu pare iz države, kako je naglasio.

- Još jedan problem su firme u stečaju koje i dalje imaju aktivne račune - dodao je.

Zakon o unutrašnjem platnom prometu ("Sl. novine FBiH", br. 48/2015 i 79/2015 - ispr. - dalje: Zakon), istakao je Mahmutović, definira poslovne subjekte koji imaju zakonsku obavezu da dođu u banku i odrede svoj glavni račun. Drugi učesnik u tom sistemu su banke koje vode evidenciju o računima poslovnih subjekata, a nadzor nad kompletnim sistemom vrši Agencija za bankarstvo i FIA.

- Iako je to jedinstveni registar računa u Federaciji, mi ćemo sada kreirati i jedinstveni registar računa na nivou države BiH. Sljedeći korak je povezivanje registara iz Federacije i RS, kako bi se provjerilo da li poslovni subjekat ima račun i u Federaciji i RS. Ono što malo zabrinjava je Distrikt Brčko u kojem zakonom još uvijek nije definiran ovakav registar - rekao je.

Mahmutović je ukazao i kako su ogromne kazne predviđene i za banke koje ne primjenjuju Zakon.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 24.07.2017.

Naslov: Redakcija