Zastava Srbije

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Usvojen veći broj prijedloga i nacrta zakona

25.06.2020.


Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu.

Za Izvještaj Vlade glasalo je 54 poslanika, protiv je bilo 27, dok je jedan bio suzdržan.

Premijer FBiH Fadil Novalić predstavljajući izvještaj naglasio je da su federalna ministarstva u protekloj godini sačinila 70 zakona od kojih je Vlada usvojena 44, da je od šest uredbi 80 posto završeno, da su sačinjene 23 odluke od kojih je Vlada usvojila 22, kao i 37 pravilnika od kojih je Vlada usvojila 19, dvije strategije od kojih je Vlada usvojila jednu, te je sačinjeno još 14 drugih dokumenata.

"Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonomske reforme za period od 2020. do 2022. i trenutno smo u završnoj fazi izrade akcionog plana za implementaciju svih mjera i aktivnosti iz strategije", dodao je Novalić.

Precizirao je da je u 2019. bh. ekonomija zabilježila realni rast od 2,3 odsto i nominalni od pet odsto te dosegla obim od 23 milijarde KM ili 10.543 KM po glavi stanovnika, što nas svrstava blizu sredine liste srednje razvijenih zemalja.

"Taj rast je reflektiran i rastom prihoda od indirektnih poreza i doprinosa od 2,2 odsto, odnosno u 2019. prikupljeno je nešto više od 5,3 milijarde KM", naveo je Novalić.

Istakao je da je broj zaposlenih u 2019. povećan za 10.529 osoba, stopa nezaposlenosti je smanjena sa 19,2 odsto na 18,4 odsto, dok je prosječna neto plata povećana za 4,8 odsto i dostigla 958 KM a prosječna penzija za 4,3 odsto.

"Kao posljedica dobrog upravljanja budžetima javni dug FBiH je u 2019. smanjen za 1,6 odsto", podcrtao je Novalić.

Većinom glasova zastupnika prihvaćen je Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2019. godinu.

Zastupnici na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH raspravljali su i o Nacrtu zakona o provođenju odluka sudova. Nakon kraće rasprave Nacrt zakona o provođenju odluka sudova je usvojen.

Zastupnici Prestavničkog doma Parlamenta FBiH prihvatili su da po skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH. Nakon kraće rasprave zastupnici većinom glasova usvojili su Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH.

Većinom glasova usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o faktoringu.

Predstavnički dom prihvatio je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i zaključio da nacrt može poslužiti za izradu prijedloga.

Kako objašnjeno slijedi javna rasprava o navedenom zakonskom rješenju, nakon čega će Vlada FBiH ovaj zakon u obliku prijedloga uputiti na razmatranje Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne i Avaz, 23.06.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija