Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O PLAĆAMA I NAKNADAMA U INSTITUCIJAMA BIH: Prijedlogom zakona smanjuju se otpremnine političarima sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM

25.05.2020.


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku, a čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

Radi se o prijedlogu zakona kojim se smanjuju otpremnine političarima, a prema Arnautovim riječima, ovo zakonsko rješenje usvojeno je iz petog pokušaja. Međutim, da bi stupilo na snagu mora ga usvojiti još i Dom naroda.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000 KM na 10.000 KM. Arnaut podsjeća da su ove maksimalne iznose u pravilu primali izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući poslanike i delegate u državnom parlamentu.

On je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uslove za penziju, a time i za otpremninu.


IZVOR: Vebsajt Klix, 20.05.2020.

Naslov: Redakcija