Zastava Srbije

ZAKON O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH: Izmjene Zakona biće spremne do 30. juna 2018. godine

25.05.2018.


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH usvojio je dijelove inicijative za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 11/2002) koji se odnose na disciplinske postupke, kancelariju disciplinskog tužioca, imenovanja, provjeru finansijskih kartona i drugih pitanja regulisanih zakonom.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija istakao je da to još nije završen posao i da, prema roku koji je Vijeće sebi dalo akcionim planom, treba da bude okončan do 30. juna.

"Ovo predstavlja skoro 70 posto završenog posla koji ćemo iduće sedmice predstaviti u Briselu", rekao je Tegeltija.

On je precizirao da je riječ o pitanjima ranije regulisanim Poslovnikom VSTV-a, ali da zakon ide dosta šire i postavlja osnov za neke druge akte koji bi uslijedili nakon njegovog eventualnog usvajanja u parlamentu.

"Mislim da je rok koji smo sebi postavili dosta ambiciozan, a članovi Vijeća daće maksimum kako bi ga ispoštovali", zaključio je Tegeltija.

On je najavio da će, nakon što nedavno usvojeni Poslovnik VSTV-a stupi na snagu, odnosno 30 dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH, biti raspisan konkurs za izbor glavnog tužioca BiH i njegovog zamjenika.

"Poslovnikom je regulisano da se njegovim stupanjem na snagu poništavaju konkusi za vodeće nosioce funkcija u pravosuđu, nakon čega će ići nova procedura raspisivanja konkusa za rukovodeće pozicije - tužioce, zamjenike i predsjednike sudova", objasnio je Tegeltija.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 24.05.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija