Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOZI ZAKONA O USTAVNOM SUDU BIH I IZMJENAMA KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Predviđeno je da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene domaćim i da odluke ne mogu biti donošene preglasavanjem sudija iz jednog naroda. Izmjene Krivičnog zakona BiH predviđaju ukidanje krivične odgovornosti za nepoštivanje odluka Ustavnog suda


Prijedlozi zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjena Krivičnog zakona BiH, koje su u parlamentarnu proceduru uputile stranke iz Republike Srpske, naći će se u petak 27. maja 2016. godine, na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH i sasvim je izvjesno da neće dobiti podršku, što će značiti njihov definitivan kraj, jer ih ranije nije prihvatio ni Predstavnički dom.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđeno je da strane sudije u tom sudu budu zamijenjene domaćim i da odluke ne mogu biti donošene preglasavanjem sudija iz jednog naroda.

Izmjene Krivičnog zakona BiH predviđaju ukidanje krivične odgovornosti za nepoštivanje odluka Ustavnog suda.

Ova zakonska rješenja dostavljena su u Parlament BiH nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da obilježavanje Dana RS 9. januara nije u skladu sa Ustavom BiH.

Predstavnici RS u Parlamentu BiH upozoravaju da mora biti pronađeno novo rješenje za Ustavni sud. Predstavnički dom je u međuvremenu usvojio zaključak da bude formirana radna grupa koja će raditi na ovom pitanju.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević kaže da bi u radnoj grupi trebalo da budu predstavnici Parlamenta, Ustavnog suda i Savjeta ministara.

- Mislim da se čeka da Ustavni sud dostavi svoje prijedloge. Radna grupa će pokušati da nađe rješenje koje je u skladu sa Ustavom i da se vidi da li je eventualno potrebno mijenjati Ustav da bi se riješilo pitanje stranih sudija. Svima je jasno da BiH nema evropsku perspektivu dok njene institucije ne vrate svoj suverenitet, jer je ovo jedina zemlja u čijem Ustavnom sudu sjede stranci - rekla je Pandurevićeva.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović napominje da je Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila da postoji ustavni osnov, ali da je glasala protiv principa Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, zbog čega ovo zakonsko rješenje neće dobiti podršku.

- Mislim da će se to krajnje negativno odraziti na povjerenje u BiH. Šta znači održavanje principa da troje sudija u Ustavnom sudu bude iz inostranstva? To vam je isto kao kad suprug i supruga u kući ne mogu postići dogovor i vi iz sela dovodite dvoje ljudi koji će ih miriti u kući i donositi odluke sve dok oni ne stasaju - rekao je Nović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić rekao je da je poznat njihov stav o Ustavnom sudu i da neće podržati prijedlog iz RS.

Sekretar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan naveo je da ne zna da postoji zahtjev Predstavničkog doma o učešću članova Ustavnog suda u bilo kakvoj radnoj grupi. 


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 24.05.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772