Zastava Srbije

VLADA KANTONA SARAJEVO: Donijeta Odluka o smanjenju cijene centralnog grijanja za 10 posto

25.04.2023.


Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o smanjenju cijene centralnog grijanja za 10 posto, s početkom primjene od 1. aprila 2023. godine.

Odluka je donesena na bazi analize i na prijedlog Neovisnog stručnog tijela koje je formirala Vlada KS, a nakon smanjenja cijene prirodnog gasa.

"Korekcija cijene centralnog grijanja je usklađena sa smanjenjem cijene prirodnog gasa, a koje je na snazi također od 01. aprila. Naši sugrađani će dobiti umanjene račune za 10 posto već za april mjesec", naveo je resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

Nešto ranije, sredinom aprila, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS uputilo je izvinjenje korisnicima centralnog grijanja zbog toga što cijene još nisu snižene.

Kako su tada podsjetili iz ovog ministarstva, Vlada Kantona Sarajevo na trećoj sjednici formirala je Nezavisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja KJKP "Toplane Sarajevo".

To tijelo ima zadatak da na bazi smanjenja cijene prirodnog gasa za drugi kvartal i ostalih kalkulativnih elemenata Toplana utvrdi konačan prijedlog smanjenja cijene centralnog grijanja.

Tijelo je započelo s radom odmah nakon imenovanja i u toku su aktivnosti koje trebaju rezultirati smanjenjem cijene grijanja. Istovremeno, a kao pripremu za efikasan rad Nezavisnog stručnog tijela, Toplane Sarajevo su napravile svoj izračun utjecaja smanjenja cijene gasa na cijenu usluge grijanja i dostavili ga ovom tijelu i Ministarstvu.

"Kako do danas još nije usaglašen prijedlog konačnog smanjenja cijene grijanja, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS upućuje izvinjenje svim korisnicima usluga Toplana i mole za razumijevanje", saopćili su iz Ministarstva.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 12.04.2023.

Naslov: Redakcija