Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SKUPŠTINA KS: Nisu usvojene izmjene zakona o komunalnim djelatnostima i čistoći

25.04.2018.


Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izmjene dva zakona, Zakona o komunalnoj čistoći i Zakona o komunalnim djelatnostima.

Nakon prvog glasanja, tražilo se pojedinačno izjašnjavanje zastupnika. Ni tada nije bilo dovoljno glasova za usvajanje zakona, a zasupnici vladajuće koalicije su izrazili sumnju u glasanje, te su tražili još jedno pojedinačno izjašnjavanje. Ipak, nakon održane kratke pauze, usaglašeno je da se neće ponovo glasati, te su oba prijedloga izmjena ovih zakona povučena s dnevnog reda Skupštine.

Izmjenama ovih zakona, kako je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić pojasnio, se popunjava pravni vakum nastao nakon što je Ustavni sud presudio da je u prethodnom donošenju ovih zakona bilo povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Hasanspahić je rekao da je nakon sastanaka s predstavnicima Grada i općina na području Kantona Sarajevo, kao i s predstavnicima komunalnih preduzeća dogovoreno da se obavljanje ovih djelatnosti vrši na isti način kako je to i dosad rađeno do okončanja postupka u pogledu implementacije Dopunske presude koja uključuje izmjenu Ustava KS, donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o komunalnim djelatnostima kojim će biti tačno definisane nadležnosti u ovom segmentu.

Donošenje izmjena Zakona o komunalnoj čistoći, po hitnom postupku, neophodno je, rečeno je, kako bi se izbjegao nastanak pravne praznine u obavljanju komunalne djelatnosti u KS, odnosno kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulisano zakonskom regulativom, što bi prouzrokovalo negativne posljedice za rad javnih komunalnih preduzeća KS i dovelo u pitanje funkcionisanje same komunalne privrede.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto je, nakon izlaganja ministra Hasanspahića, konstatirao da zapravo Vlada KS nije uspjela s načelnicima općina postići dogovor o uslovima kada je u pitanju novi zakon.

Forto smatra da je problem u KS-u što niz procesa koče donošenje boljeg zakona o komunalnoj čistoći i komunalnim djelatnostima, te da poslodavci plaćaju desetorostruko više za odvoz smeća nego što proizvedu smeće, a takav postupak je nazvao "parafiskalnim nametom firmama".

- Privreda se opterećuje ovim nametima, ne samo u komunalnoj čistoći, nego je tu namet i na vodu, grijanje - stav je Forte.

Također, dodao je, građani plaćaju po kvadratu a ne po broju članova domaćinstva. Trenutno imamo sistem koji je, smatra on, nepravedan i za građane i za privrednike, te je najavio da će predložiti izmjene ovih zakona.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 24.04.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772