Zastava Srbije
glavna-slika

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BIH: U porastu dugovanja za PDV

25.03.2019.


Dug za porez na dodatu vrijednost (PDV) poreskih obveznika u BiH iznosio je na kraju 2018. godine 463 miliona maraka, što je 69 miliona maraka više u odnosu na godinu ranije.

Podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), gdje kažu da je na kraju 2017. godine ovaj dug bio 394 miliona maraka.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević kaže da na povećanje duga po osnovu PDV-a velikim dijelom utiče i zatezna kamata, koja iznosi 0,04 odsto za svaki dan zakašnjenja.

- Zbog činjenice da najveći dužnici ne izmiruju obaveze već godinama, kao i u svim slučajevima gdje se više ništa ne može iskoristiti za naplatu tog duga, zatezna kamata od 0,04 odsto svakog dana zakašnjenja utiče da rastu ova dugovanja - objašnjava Kovačević.

2018. godine je, kako kaže, UIO BiH prinudno naplatila 149 miliona maraka duga, dok je godinu ranije naplaćeno 95 miliona KM.

- Razlog za povećanje naplate prinudnim putem je, pored ostalog, početak primjene nove poreske aplikacije, koja je mnogo efikasnija - naglašava Kovačević.

Dodaje i da UIO po zahtjevu poreskih obveznika i uz ispunjavanje propisanih uslova odobrava plaćanje duga u ratama, kao i odgođeno plaćanje. Tako je 2018. godini po tom osnovu, kako kaže, naplaćeno ukupno 6,4 miliona maraka duga.

Akcize i carine

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je dug po osnovu akcize i carina trenutno 44 miliona maraka.

- To je za milion maraka manje nego na kraju 2017. godine, kada je ovaj dug bio 45 miliona maraka - navode u UIO.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Dragana Orlović, 24.03.2019.

Naslov: Redakcija