Zastava Srbije

ZAHTJEV ZA UVOĐENJE PRELEVMANA I CARINSKIH STOPA NA UVOZ SVJEŽEG I RASHLAĐENOG GOVEĐEG I SVINJSKOG MESA IZ EVROPSKE UNIJE NA PERIOD OD DVIJE GODINE

25.02.2021.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac uputiće Savjetu ministara zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Košarac je istakao da je ova odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Savjeta ministara traži uvođenje pomenutih zaštitnih mjera na period od dvije godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apelujem na kolege iz Savjeta ministara da podržimo ovu odluku, za koju ću i lično glasati", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo u skladu sa procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se pomenuta odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara.

Košarac je naveo da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Savjetu ministara. Moj stav je da domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera na period od dvije godine. Za takvu odluku ću glasati na Savjetu ministara", naglasio je Košarac.

On je istakao da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 22.02.2021.

Naslov: Redakcija