Zastava Srbije

U PRIPREMI NOVI ZAKON O AKCIZAMA: Predviđeno uvođenje akciza na neke vrste luksuzne robe

25.02.2021.


Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Miro Džakula izjavio je da je UIO završila novi Zakon o akcizama kojim se, po uzoru na jedan broj zemalja, predviđa uvođenje akciza na neke vrste luksuzne robe, ali da taj zakon još nije ugledao svjetlost dana, što, kako tvrdi, nije krivica UIO.

Govoreći o pokušajima uvođenja akciza i prelevmana na juneće i svinjsko meso, Džakula je rekao da je BiH mnogo prije trebalo da štiti domaću proizvodnju, te da smatra da je sada već kasno s obzirom na sve potpisane međunarodne ugovore.

On smatra da je odluka BiH o usklađivanju akciza na duvan i duvanske prerađevine sa onima u EU bila preuranjena.

 "Svako povećanje cijena duvana i duvanskih prerađevina koje nije u skladu sa standardom stanovništva, prouzrokuje posljedicu da se otvara tržište i crno tržište raste", rekao je Džakula.

Kad je riječ o prihodima u prošloj godini, Džakula je naveo da su prihodi od indirektnih poreza znatno manje pali nego u zemljama u okruženju i zemljama EU.

 "Pad prihoda indirektnih poreza bio je 9,48 odsto u odnosu na godinu ranije, a neto prihoda 9,76 u odnosu na 2019. To su podaci koji daju vjeru da je privreda BiH uspjela da ostane na nogama i da lagano krene ka oporavku. Da je tako svjedoči i činjenica da smo imali pad uvoza u 2020. u odnosu na 2019. godinu od 14,59 odsto, a pad izvoza 8,97 odsto", rekao je Džakula.

To, prema njegovim riječima, znači da se izvozni dio privrede BiH znatno prilagodio poslovanju u uslovima Covid-19.

Uvoz u januaru u odnosu na prošlu godinu je manji, a interesantno je da je u januaru ove godine izvoz za 1,28 odsto veći nego u januaru 2020. godine, naveo je Džakula.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 22.02.2021.

Naslov: Redakcija