Zastava Srbije
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ADVOKATSKOJ DJELATNOSTI U BRČKO DISTRIKTU BIH: Podnijet zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona

25.02.2020.


Advokati u Brčkom i dalje su trn u oku pojedinim političarima, što potvrđuje i zahtjev za ocjenu usklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 4/2019), koji je predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić uputio tamošnjem Apelacionom sudu da bi prekinuo nadležnosti entitetskih komora na tom području.

Brčanski advokati su se polovinom januara vratili u sudnice, nakon skoro devet mjeseci, koliko je trajala obustava rada zbog uvođenja u sistem fiskalizacije.

Međutim, uprkos odluci Apelacionog suda distrikta s kraja prošle godine da odredba koja se odnosi na fiskalizaciju advokatske djelatnosti Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 22/2016 i 48/2018 i 1/2020 - odluka AS) nije u skladu sa Statutom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 2/2010 - prečišćen tekst), te da se vraća na snagu odredba Zakona o fiskalnim sistemima iz 2016. godine, prema kojem se iz sistema fiskalizacije isključuju advokatska djelatnost i trgovina na veliko, pojedini političari ne odustaju od ideje da advokati uvedu fiskalne kase.

Bošnjački poslanici su i krajem prošle godine srušili usmeni dogovor o izmjenama navedenog zakona, koje bi advokate oslobodile fiskalizacije.

Advokat iz Brčkog Mirko Simić ističe da advokati pokušavaju da rade normalno, koliko je to uopšte moguće.

- Krajem januara održana je sjednica Vlade distrikta. Iako je bilo najavljeno da će na toj sjednici biti razmatrane smjernice u vezi sa izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima, ta tačka nije bila na dnevnom redu. Priča o tim smjernicama bila je zapravo želja da advokati budu ponovo uvučeni u sistem fiskalizacije - rekao je Simić.

On smatra i da je Kadrićev zahtjev korak ka osnivanju advokatske komore distrikta i fiskalizaciji advokatske djelatnosti.

- Kadrić je bio predlagač tog zakona čiju ocjenu usklađenosti sada traži, a sve sa željom da se ne primjenjuje tarifa Advokatske komore RS i da se osnuje komora distrikta - istakao je Simić.

Pojašnjava da zakon čiju provjeru usklađenosti traži Kadrić daje mogućnost da se advokati u distriktu opredijele da se upišu u Advokatsku komoru RS ili Advokatsku komoru FBiH, te da na osnovu toga primjenjuju važeću tarifu iz jednog od ta dva entiteta.

Kadrić kaže da apelacijom želi omogućiti advokatima u Brčkom da formiraju svoju komoru, a ne da im "odluke donose komore u Tuzli i Banjaluci".

- Nakon što su odbili da budu obuhvaćeni sistemom fiskalizacije, zatražio sam ocjenu statutarnosti zakona, da bismo mogli spoznati da definitivno entitetske komore ne mogu imati pravnu nadležnost na prostoru distrikta - rekao je Kadrić, tvrdeći da se brčanski advokati "kriju" iza odluka entitetskih komora.

Kadrić optužuje advokate da ne žele u sistem fiskalizacije, jer na taj način prikrivaju godišnji promet, koji se prema njegovim riječima kreće i do milion maraka. Na pitanje zašto insistira na fiskalizovanju advokatske djelatnosti u Brčkom, kada to nije praksa ni u FBiH ni u Srpskoj, Kadrić kaže da to ne znači da ne treba biti u distriktu i naglašava da je advokatska djelatnost u Hrvatskoj fiskalizovana.

- Ako mora biti pekara u sistemu fiskalizacije, gdje vam prodaju kiflu za 0,30 KM, zašto ne bi bio i advokat, koji u džep stavi po 5.000 maraka i to nigdje ne prikaže - rekao je Kadrić.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS Miljkan Pucar kaže da je navođenje Hrvatske kao primjera površno.

- Očigledno je da onaj ko navodi taj primjer ne poznaje sistem. Advokati kod nas nisu fiskalizovani, jer bi na računima morali da navode određene radnje koje bi dovele stranke u težak položaj. U Hrvatskoj su fiskalizovani, ali nemaju kase, jer naplaćuju žiralno. Međutim kod nas i oni koji naplaćuju žiralno moraju imati fiskalnu kasu - pojasnio je Pucar.

Miljkan Pucar kaže da ne postoje uslovi za osnivanje advokatske komore Brčkog.

- Mali je broj advokata tamo da bi finansijski bili samostalni i da formiraju svoju komoru, što znači da bi se iz budžeta distrikta morao izdvajati novac za finansiranje. Tamošnji advokati rade u skladu sa zakonom. Brčko je sastavni dio BiH i mora postojati sinhronizacija propisa, ako u entitetima advokati nisu fiskalizovani ne mogu biti ni u Brčkom - istakao je Pucar.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Milijana Latinović, 19.2.2020.

Naslov: Redakcija